Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Σύσκεψη με την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχει αύριο στις 12.00 ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Έναρξη εργασιών ημερίδας για τη Ναυτιλία από τον πρωθυπουργό

Την έναρξη των εργασιών για τον παράλληλο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας κήρυξε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή του παγκόσμιου ναυτιλιακού οργανισμού, τόσο στη μείωση των θαλάσσιων ατυχημάτων, όσο και στη διευρυνόμενη ευαισθησία του οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) που γιορτάζει τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή του ως παράδειγμα πολύπλευρης και θεσμικής συνεργασίας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας πως η Ελλάδα θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον Παγκόσμιο Οργανισμό, τόσο για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στο χώρο της Ναυτιλίας, όσο και με την υποστήριξή της σε θέματα έγκαιρης εισαγωγής νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Καραμανλής αφού χαρακτήρισε τιμή για την Ελλάδα τη φιλοξενία των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, έκλεισε το χαιρετισμό του με την υπόσχεση πως η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις χαιρέτισε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας, ο οποίος τόνισε, πως "ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία στις απαιτήσεις των καιρών".

Μετά το 2005 η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας εορτάζεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου όπως η Λισαβόνα, η Σιγκαπούρη και το Σάο Πάολο στο παρελθόν.

Φέτος ήταν η σειρά της Αθήνας να φιλοξενήσει τον παράλληλο εορτασμό της Παγκόσμιας Ναυτιλιακής Κοινότητας και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ευθ. Μητρόπουλος, είναι ευτυχής συγκυρία που το 2008 ο Οργανισμός γιορτάζει τα 60 χρόνια στην υπηρεσία της ναυτιλίας σε μια χώρα με κορυφαία ναυτική παράδοση.

Ο κ. Μητρόπουλος έκανε ιδιαίτερο λόγο στην ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση της σύγχρονης ναυτιλίας και δεσμεύτηκε πως μία από τις βασικές προτεραιότητες του Οργανισμού, θα είναι η μείωση των εκπομπών αερίων από τα εμπορικά πλοία.

Τέλος, ο γγ του Οργανισμού αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων της σύγχρονης πειρατίας.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, θα ολοκληρωθούν με ειδικές εκδηλώσεις στο Γαλαξίδι.

Συνάντηση με τον Δανό πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Δανό ομόλογό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, Ευρωπαϊκής Ενωσης, οικονομικά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, καθώς και ενεργειακά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη δήλωσή του, εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο χαρακτήρισε άριστο και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Δανού ομολόγου του στην Αθήνα, υπογραμμίζει την κοινή πρόθεση των δύο για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων αυτών.

Οι δυνατότητες στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων και της έρευνας είναι μεγάλες, είπε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάληψης κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.

Συζητήθηκαν επίσης, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, οι προοπτικές εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας και το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στον Καύκασο ενόψει και της ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, καθώς και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Ράσμουσεν για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Ετέθη επίσης το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και το ζήτημα της συνεργασίας των χωρών της ΕΕ στον τομέα της φύλαξης των συνόρων που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας.

Δόθηκε έμφαση, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως επίσης και της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου υπάρχουν οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Δανίας.

Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, ότι ο διεθνής συντονισμός είναι επιβεβλημένος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια αυτά προβλήματα.

Τέλος, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, συζητήθηκε το πρόβλημα της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και οι προτεραιότητες για τη διασφάλιση της δυναμικής των οικονομιών και για την ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων.

Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κρίση που μαστίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και τις παρενέργειές του στις ευρωπαϊκές οικονομίες, είπε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα παρά μόνο προβλήματα που προκύπτουν λόγω παρενεργειών της κρίσης στις ΗΠΑ.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχουν κανόνες που μας δίνουν τις δυνατότητες να παίξουμε ρυθμιστικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ο κ. Καραμανλής.

Τέλος, σε ερώτηση για μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Ράσμουσεν για τη θέση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί τέτοιο θέμα, εξήρε πάντως, τις δυνατότητες και τις ικανότητες του Δανού ομολόγου του.

Από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα των κλιματικών αλλαγών, τόνισε την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα και έδωσε έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και τάχθηκε υπέρ, όπως είπε, αποτελεσματικών πολιτικών επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών και, τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της Γεωργίας και της Ρωσίας καταδικάζοντας με έμφαση, όπως είπε, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γεωργίας.

Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται τώρα να γίνει γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού της Δανίας.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των αντιπροσωπειών τους.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: