Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο Ουκρανός υπουργός άμυνας αρνήθηκε τις καταγγελίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία βοηθάει την Γεωργία να ανακτήσει το στρατιωτικό δίκτυο επικοινωνιών. Δεν υπάρχει ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό στα εδάφη της Γεωργίας, είπε ο Ουκρανός υπουργός άμυνας, εκτός από τους παρατηρητές που αποτελούν μέρος της αποστολής του Ο.Η.Ε. και αυτούς που είναι στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Γεωργία.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ – ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ

Την Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008, ο Ρώσος πρόεδρος κ. Μεντβέντεβ συμφώνησε με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν κ. Ρακμόν η Ρωσία να χρησιμοποιεί στρατιωτικά το αεροδρόμιο της πόλης Τζισάρ, που βρίσκεται στα δυτικά του Τατζικιστάν, 20 χλμ από την πρωτεύουσα του. Μάλιστα ο κ. Μεντβέντεβ δήλωσε ότι η Ρωσία θα χτίσει και δικές της εγκαταστάσεις στην περιοχή.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δημοσιεύματα του αγγλικού τύπου ανέφεραν ότι η Ρωσία αρχές της επόμενης εβδομάδας θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Γερμανία και στην Πολωνία. Φόβοι έχουν εκφραστεί και για άλλες χώρες ότι θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο, επειδή κατέκριναν την Ρωσία για τα πρόσφατα γεγονότα στην Γεωργία.
Παρόλα αυτά η ρωσική κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες με δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού κ. Σέτσιν ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος συνεταίρος και δεν πρόκειται να προβεί σε τέτοιου είδους ενέργεια. Ούτε κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου η Σοβιετική Ένωση δεν έκανε κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε.

ΠΟΥΤΙΝ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Πούτιν σε συνέντευξη που έδωσε σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι η Ρωσία δεν θα απομονωθεί επειδή προστάτεψε τους πολίτες της και πραγματοποίησε την ειρηνευτική της αποστολή, άσχετα με το τι πιστεύουν οι εταίροι μας μέσα στα όρια των συνασπισμών τους, αφού η Ευρώπη και οι Η.Π.Α. δεν είναι όλος ο κόσμος. Αν η Ρωσία δεν είχε απαντήσει στην γεωργιανή επιθετικότητα, θα είχε σημειωθεί μια τραγωδία ανάλογη με αυτή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είπε. Μάλιστα έκανε αναφορά στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, η οποία δεν θα είχε συμβεί αν είχαν επέμβει οι ολλανδικές ειρηνευτικές δυνάμεις.
Έριξε επίσης ευθύνες στην γεωργιανή κυβέρνηση για όσα έγιναν και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, αφού κάνει κακό στο κράτος της. Τη σύγκρινε μάλιστα με την περίπτωση του Ιράκ, όπου μπήκαν οι Αμερικανοί επειδή ο Σαντάμ Χουσέιν κατέστρεψε χωριά των Σηιτών. Στην Ν. Οσσετία δέκα χωριά καταστράφηκαν τελείως, τόνισε ο κ. Πούτιν.

Η ΡΩΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το λιμάνι Σοχούμι της Αμπχαζίας ως ναυτική βάση για το ρωσικό στόλο, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού την Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008.
Βέβαια η Ρωσία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη της Ουκρανίας μέχρι το 2017 που λήγει η συμφωνία που έχει με την Ουκρανία. Έχει μάλιστα αυξήσει και τα μέτρα ασφαλείας το τελευταίο διάστημα στη Σεβαστούπολη, φοβούμενη πιθανό σαμποτάζ σε βάρος των ρωσικών πλοίων.

Η ΡΩΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΝΑΤΟΪΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ

Ρώσος ναύαρχος εν αποστρατεία δήλωσε ότι ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει τα νατοϊκά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή μέσα το πολύ σε 20 λεπτά. Ένας μόνο πύραυλος από το Μόσκβα και δύο-τρεις πύραυλοι βοηθητικοί από άλλα πλοία είναι αρκετοί να εξαφανίσουν όλη την ομάδα των πλοίων που βρίσκονται τώρα στη Μαύρη Θάλασσα, τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ποτέ δεν θα επιτεθεί πρώτη. Και οι νατοϊκοί δεν φαίνεται να έχουν αυτοκτονικές τάσεις, είπε.

ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Τεταμένη είναι η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, αφού τα νατοϊκά πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή. Η Ρωσία έχει εκφράσει την ανησυχία της εδώ και πολλές μέρες, μιας και τα νατοϊκά πλοία είναι πλήρως οπλισμένα. Κατέστησε επίσης υπεύθυνη την Τουρκία, αν δεν φύγουν τα πλοία εντός 21 ημερών, αφού σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ μόνο για αυτό το χρονικό διάστημα μπορούν να μείνουν στη Μαύρη Θάλασσα και η Τουρκία είναι αυτή που τους επέτρεψε να περάσουν από τα στενά. Τα νατοϊκά πλοία παρακολουθούνται στενά από ρωσικά πλοία στην περιοχή.

ΠΟΥΤΙΝ: ΟΙ Η.Π.Α. ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN ο πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Πούτιν στις 28 Αυγούστου 2008, κατηγόρησε ευθέως την Αμερική ότι σχεδίασε την επίθεση της Ρωσίας και μάλιστα ότι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις πήραν μέρος και αμερικανοί πολίτες. Και όλα έγιναν για να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ ενός εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Αμερικής, πρόσθεσε ο κ. Πούτιν.
Ακόμα κατηγόρησε τα δυτικά Μ.Μ.Ε. για την μη αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων και τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε σε κανέναν, αντίθετα δέχθηκε επίθεση και θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα τις επιτεθούν ξανά και ότι δεν θα σκοτωθούν άλλοι πολίτες της. Έκανε μάλιστα και λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων και τις επίθεσης στη Ν. Οσσετια.

ΡΩΣΙΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν. ΟΣΣΕΤΙΑ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας διέψευσε πληροφορίες που ήθελαν τη δημιουργία ρωσικής βάσης στη Ν. Οσσετία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ρωσία ετοιμάζεται να συνεργαστεί με την Ν. Οσσετία και την Αμπχαζία, αλλά είναι νωρίς ακόμη να δοθούν λεπτομέρειες για τα σημεία αυτής της συνεργασίας.

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Η Γεωργία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Το Σάββατο, 30 Αυγούστου 2008, θα ανακαλέσει όλους τους διπλωμάτες τις από τη Ρωσία.
Η Ρωσία δήλωσε ότι λυπάται για το γεγονός και ότι η επιλογή και η ευθύνη είναι της Γεωργίας.
Επίσης, το γεωργιανό κοινοβούλιο κήρυξε τα ρωσικά στρατεύματα ως στρατεύματα κατοχής και όχι ως ειρηνευτικές δυνάμεις και δήλωσαν ότι τα θεωρούν παράνομα.

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η Ν. ΟΣΣΕΤΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η Ρωσία θα υπογράψει συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία με τη Ν. Οσσετία. Στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής, η Ρωσία θα αποκτήσει μια στρατιωτική βάση στα εδάφη της Ν. Οσσετίας.

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον Ο.Η.Ε. με δήλωσή κατηγόρησε τον Ο.Η.Ε. ότι χρησιμοποιεί δεν είναι αντικειμενικός, αφού η Αμπχαζία και η Ν. Οσσετία είχαν περισσότερους λόγους για να ζητήσουν την ανεξαρτησία τους από το Κόσοβο.
Επίσης κατήγγειλε ότι η Γεωργία είχε προσχεδιάσει την επίθεση στη Ν. Οσσετία, απλώς δεν περίμενε τόσο δυναμική αντίδραση από τη Ρωσία.