Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΟΥΤΙΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Πούτιν δήλωσε την Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008, ότι έχει πάρει μέτρα ώστε να μην έχει πρόβλημα ρευστότητας η ρωσική αγορά. Τα βήματά μας θα είναι ακριβή και πολύ καλά σχεδιασμένα, τόνισε ο κ. Πούτιν. Η Ρωσία θα επιβιώσει από τις τρέχουσες δυσάρεστες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, συμπλήρωσε.

ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Ουκρανία, καθώς διαλύθηκε και επίσημα ο κυβερνητικός συνασπισμός που είχαν σχηματίσει τα κόμματα του κ. Γιούσενκο και της κ. Τιμοσένκο. Εντός των επόμενων 30 ημερών αν δεν σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα σε άλλα κόμματα, η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Να θυμίσουμε ότι η κρίση ξέσπασε όταν η κ. Τιμοσένκο, η οποία μαζί με τον κ. Γιούσενκο ήταν οι επικεφαλείς της Πορτοκαλί Επανάστασης με φιλοδυτικές τάσεις, αρνήθηκε να πάρει θέση εναντίον της Ρωσίας και να καταδικάσει την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Ν. Οσσετίας. Η στροφή της κ. Τιμοσένκο προς τη Ρωσία έχει ταράξει την πολιτική ζωή της Ουκρανίας.

ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗ

Τα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-160 Blackjack συνεχίζουν τις εξάωρες δοκιμαστικές περιπολίες πάνω από τις ακτές της Ν. Αμερικής. Την Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, πέταξαν παράλληλα με τις ακτές της Ν. Αμερικής προς την Βραζιλία. Η πτήση έγινε σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους πάνω από διεθνή ύδατα και δεν υπήρξαν παραβιάσεις των συνόρων κρατών, δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής αεροπορίας. Τα αεροπλάνα φέρουν πυραύλους χωρίς κεφαλές και η κύρια αποστολή τους είναι να εξασκηθούν στις περιπολίες σε τροπικό κλίμα, συμπλήρωσε.
Τα αεροπλάνα σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση αναμένεται να αποχωρήσουν από τη Βενεζουέλα στις 18 Σεπτεμβρίου και να γυρίσουν στη Ρωσία.

ΤΟ ΙΡΑΝ ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Σύμβουλος του Ιρανού προέδρου για στρατιωτικά θέματα δήλωσε την Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008, ότι οι Η.Π.Α. και το Ισραήλ δεν έχουν τη διπλωματική, οικονομική και κοινωνική ικανότητα να κάνουν πόλεμο σε ευρεία κλίμακα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Αμερικάνοι έχουν κολλήσει στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Γεωργία και δεν θα ανοίξουν τέταρτο μέτωπο, συμπλήρωσε. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο στρατός του Ιράν είναι πάντα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση, τόνισε.

Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ, Η ΚΙΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Γαλλίας την Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008, δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., γιατί δεν έχει σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Και οι Η.Π.Α. συμφωνούν και έχουν ζητήσει επίσης να επιβληθούν κυρώσεις. Η Κίνα όμως αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι η επιβολή κυρώσεων δεν θα λύσει το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρίσκεται λύση σε τόσο σημαντικά θέματα είναι ο ειρηνικός διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας.