Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ Ν. ΟΣΣΕΤΙΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. συνεδριάζει για δεύτερη φορά εντός 15 ωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ρωσικό και το γεωργιανό στρατό στα εδάφη της Ν. Οσσετίας. Η πρώτη συνεδρίαση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

1400 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ Ν. ΟΣΣΕΤΙΑ

Τουλάχιστον 1400 είναι οι νεκροί μετά την επίθεση της Γεωργίας στη Ν. Οσσετία και εκατοντάδες οι τραυματίες, αλλά και οι πρόσφυγες που κατέφυγαν στη γειτονική Β. Οσσετία. Ο Ρώσος πρόεδρος, κ. Μεντβέντεβ, ανακοίνωσε ότι θα σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και τις περιοχές που έχουν πληγεί. Πυκνός μαύρος καπνός συνεχίζει να καλύπτει την πρωτεύουσα της Ν. Οσσετίας, από όπου τα γεωργιανά στρατεύματα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν αποχωρήσει μετά την άφιξη του ρωσικού στρατού στην περιοχή

Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ

Την Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2008, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Λαβρόφ, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει να χρίζει οικισμούς μέσα σε Παλαιστινιακά εδάφη, γιατί αυτό εμποδίζει τις διαδικασίες για ειρήνευση στην περιοχή. Ο κ. Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες ότι υπουργείο εσωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα χτίσει 317 σπίτια στη Δυτική Όχθη, 130 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και έχει εγκρίνει το σχέδιο να χτιστούν άλλα 400 σε περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΑΚΑΣΒΙΛΙ ΣΤΟ CNN

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο CNN το απόγευμα της Παρασκευής, 8 Αυγούστου 2008, ο πρόεδρος της Γεωργίας, κ. Σαακασβίλι, έδωσε τη δική του εκδοχή για την κατάσταση στη Ν. Οσσετία. Είπε ότι η Ρωσία επιτέθηκε στη χώρα του με τανκς και αεροπλάνα. Ισχυρίστηκε ότι όλη μέρα ρωσικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανηλεώς άμαχους σε όλη τη Γεωργία. Σε ερώτηση αν η χώρα του βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε αυτοάμυνα εναντίον της Ρωσίας.

ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Τα γεωργιανά στρατεύματα υποχώρησαν από το Tskhinvali, την πρωτεύουσα της Ν. Οσσετίας, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει στην περιοχή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν αφήσει πίσω τους ερείπια και εκατοντάδες νεκρούς.

ΛΑΒΡΟΦ: ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι έχει πληροφορίες ότι εκτελείται εθνοκάθαρση στα χωριά της Ν. Οσσετίας από τους Γεωργιανούς. Για γενοκτονία μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής που κατάφεραν να διαφύγουν την τελευταία στιγμή. Υπάρχουν μαρτυρίες για εκατοντάδες πτώματα στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ν. Οσσετίας. Χτύπησαν ακόμη και το νοσοκομείο της πόλης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν οι ζωές άλλων Ρώσων πολιτών», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΒΡΟΦ

Η Ρωσία επιβεβαίωσε και επίσημα ότι έστειλε τανκς στην περιοχή για να ενισχύσει τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ν. Οσσετία, από τις οποίες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και δεκάδες τραυματίστηκαν. Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι Γεωργιανοί στρατιώτες που ήταν μέλη κοινής ειρηνευτικής δύναμης μαζί με τους Ρώσους, ξαφνικά στράφηκαν εναντίον των Ρώσων και άρχισαν να τους πυροβολούν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, κ. Μεντβέντεβ, δήλωσε ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι αυτοί οι θάνατοι.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πάνω από 1000 νεκροί και πολλοί τραυματίες από τους κατοίκους της Ν. Οσσετίας, η πρωτεύουσα της οποίας έχει καταστραφεί τελείως από βομβαρδισμούς.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΓΙΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Γεωργιανός πρόεδρος, κ. Σακιασβίλι, δήλωσε ότι 150 ρωσικά τανκς, συνοδευόμενα και από άλλα οχήματα, έχουν μπει στη Ν. Οσσετία. Αυτό, είπε, θεωρείται ως εισβολή και πράξη πολέμου από τη Ρωσία εναντίον της Γεωργίας.
Επίσης ισχυρίστηκε ότι και ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα έχουν εισβάλλει στη Γεωργία και ότι οι γεωργιανές δυνάμεις έχουν καταρρίψει δύο απ’ αυτά, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η ρωσική πλευρά. «Το μεγαλύτερο μέρος της αποσχισθείσας επαρχίας της Ν. Οσσετίας έχει ελευθερωθεί και η Γεωργία έχει τον έλεγχο», είπε ο κ. Σακιασβίλι.

ΔΗΛΩΣΗ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ

Η Ρωσία και προσωπικά ο Πούτιν παίζουν την αξιοπιστία τους σαν μεγάλη δύναμη που πρέπει να αντιδράσει ακαριαία. Από την άλλη πλευρά δεν είναι η δύναμη των μάγων, αφού και οι Αμερικάνοι χρειάστηκαν πάνω από ένα ή δύο μήνες για να αντιδράσουν στο Ιράκ. Μην ξεχνάμε όμως ότι η Ρωσία συνορεύει με την Γεωργία. Αυτό κάνει την «υποχρέωση» του Πούτιν μεγαλύτερη. Σε περίπτωση μη αποτελεσματικής επίδειξης ισχύος, η Ρωσία θα πρέπει να περιμένει «τσαμπουκά» από την Πολωνία, για τους αμερικανικούς πυραύλους και την Ιαπωνία στα αμφισβητούμενα νησιά Κουρίλ, μεταξύ Χοκάιντο και Σαχαλίνης.
Πάντως όλοι φαίνεται να περιμένουν τον Πούτιν να γυρίσει από το Πεκίνο!

ΡΩΣΙΚΑ ΤΑΝΚΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ Ν. ΟΣΣΕΤΙΑΣ

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 8 Αυγούστου 2008, την ώρα που στο Πεκίνο γινόταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ανακοινώθηκε ότι ρωσικά τανκς κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα της Ν. Οσσετίας, η οποία έχει καταληφθεί και καταστραφεί από γεωργιανές δυνάμεις.

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΒ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, κ. Μεντβέντεβ μετά από έκτακτη σύσκεψη στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα κλείσει τα μάτια στους άδικους θανάτους των Ρώσων πολιτών στη Ν. Οσσετία. Αναμένεται και δήλωση του υπουργού εξωτερικών.
Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια στη Ρωσία και περιμένει αντίδραση.

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο Πούτιν από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι, ενώ στην αρχαιότητα η έναρξη των Αγώνων σήμαινε την παύση όλων των πολέμων, η Γεωργία διάλεξε αυτή τη μέρα για να επιτεθεί στη Ν. Οσσετία. Είπε ότι και πολλά μέλη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης έχουν τραυματιστεί και η Ρωσία θα πάρει μέτρα.

Δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα κάνει η Ρωσία. Αναμένουμε νεότερα.

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ Ν. ΟΣΣΕΤΙΑ

Η Γεωργία επιτέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, 7 Αυγούστου 2008 στη Ν. Οσσετία. Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Χωριά ολόκληρα της Ν. Οσσετίας έχουν καταστραφεί.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

Την Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2008, οι Σέρβοι πρόσφυγες από την Κροατία βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για να διαδηλώσουν και να θυμίσουν στη διεθνή κοινότητα ότι οι πληγές από τον πόλεμο στη Βοσνία είναι ακόμη ανοιχτές.
Δεκατρία χρόνια πριν, στις αρχές Αυγούστου, άρχισε η Επιχείρηση Θύελλα, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα περίπου 2000 Σέρβοι που κατοικούσαν στην Κροατία να σφαγιαστούν, 20.000 σπίτια να καούν και να λεηλατηθούν και περίπου 250.000 Σέρβοι κυνηγημένοι να φύγουν ως πρόσφυγες, προσπαθώντας να γλιτώσουν τη σφαγή.
Οι περισσότεροι από αυτούς σήμερα ζουν στη Σερβία και ακόμη θυμούνται με πόνο αυτά που έζησαν και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχασαν. Την ώρα που η διεθνή κοινότητα ασχολείται με τη δίκη του Κάραντζιτς ως εγκληματία πολέμου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δυστυχώς σε ένα πόλεμο υπάρχουν συνήθως βιαιοπραγίες και σφαγές και από τις δύο πλευρές. Και μάλιστα στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν πρέπει να ξεχνούμε το βρώμικο παιχνίδι της Νέας Τάξης Πραγμάτων, η οποία, αφού πρώτα ανακάτεψε τους πληθυσμούς και τους ανάγκασε για χρόνια να ζήσουν όλοι μαζί ανακατεμένοι, μετά ξαφνικά αποφάσισε ότι έπρεπε να διαχωριστούν ανάλογα με το έθνος και τη θρησκεία τους. Και ο διαχωρισμός αυτός έγινε με τον πιο επώδυνο και απάνθρωπο τρόπο, αφήνοντας ανείπωτο πόνο στις ψυχές των ανθρώπων από κάθε πλευρά. Ας μην τους αφήσουμε λοιπόν να μας κάνουν συνένοχους στο βρώμικο παιχνίδι τους, ας μην τους αφήσουμε να μας πείσουν ότι οι κακοί σ’ αυτό τον πόλεμο ήταν μόνο οι Σέρβοι. Σφαγές έγιναν και από τις δύο πλευρές – και άραγε πως μπορείς να μετρήσεις ποιος ήταν ο λιγότερο ή περισσότερο εγκληματίας; Ας μην πέσουμε λοιπόν στην παγίδα τους, αλλά όλοι οι λαοί ενωμένοι ας αγωνιστούμε να μην επιτρέψουμε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων να προχωρήσει με τα σχέδιά της και να επαναλάβει τα ίδια και σε άλλα μέρη του μικρού μας πλανήτη. Γιατί όταν η φωτιά φτάνει στην πόρτα του γείτονα, να είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει και στη δική μας πόρτα.