Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗ Ν. ΟΣΣΕΤΙΑ

Έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Οκτωβρίου 2008, σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στις εγκαταστάσεις των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Ν. Οσσετία. τουλάχιστον 7 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν. Το αυτοκίνητο αυτό είχε μεταφερθεί λίγο νωρίτερα από τη Γεωργία εκεί για επιθεώρηση. Η Ρωσία κατηγορεί τη Γεωργία ότι ευθύνεται για την έκρηξη.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επέτρεψε σήμερα τη συζήτηση και την τελική ψηφοφορία σχετικά με το σχέδιο διάσωσης που πρότεινε η αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και ξεκίνησε τη σχετική συζήτηση. Η ψηφοφορία για το σχέδιο Πόλσον, όπως αποκαλείται, ανεμένετο να ξεκινήσει το νωρίτερο στις 12:15 EDT (18:15 ώρα Ελλάδας) με τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα "περάσει" και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραμένουν βαθιά διαιρεμένοι. Πάντως, χθες, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι έχει δηλώσει ότι δεν θα φέρει το σχέδιο προς ψήφιση εκτός κι αν υπήρχαν αρκετές ψήφοι για να "περάσει".

"Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ενιαία απάντηση"

Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ενιαία απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση που κινδυνεύει να ρίξει την παγκόσμια οικονομία στην άβυσσο, δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εν όψει της αυριανής έκτακτης συνόδου, στο Παρίσι, με αντικείμενο την κρίση. Αντιπαραθέσεις επικρατούν στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης την τελευταία εβδομάδα, με την Ιρλανδία να προσφέρει εγγυήσεις για όλες τις καταθέσεις, προκαλώντας τη ροή κεφαλαίων από βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τράπεζες της Ιρλανδίας, και η Ελλάδα, επίσης, υποσχέθηκε να εξασφαλίσει τα χρήματα των καταθετών. Η Βρετανία απάντησε σήμερα αυξάνοντας το όριο αποζημίωσης για τις τραπεζικές καταθέσεις στις 50.000 στερλίνες ( 88.390 δολάρια) από 35.000 στερλίνες, σε μια προσπάθεια να κάνει τις βρετανικές τράπεζες πιο ελκυστικές. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντήσει αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι και μέλη του G8 ( και συγκεκριμένα της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ) καθώς, επίσης, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, τον επικεφαλής του Eurogroup -και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου- Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή προσέγγιση. Η έκτακτη σύνοδος έχει προαναγγελθεί ως προκαταρκτική της επόμενης συνάντησης των ηγετών του G8 με αντικείμενο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και ο γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους του ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους. "Ποιος μπορεί να αμφιβάλει ότι χρειαζόμαστε αυτήν τη σύνοδο όταν ο κόσμος είναι στο χείλος της αβύσσου, εξαιτίας ενός ανεύθυνου συστήματος" σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος UMP. Όπως είπε "ο Νικολά Σαρκοζί θα επαναλάβει ότι ο μόνος τρόπος διεξόδου από την κρίση θα είναι συλλογικός. Θα προτείνει η Ευρώπη να κάνει το τραπεζικό της σύστημα ασφαλές, να ξεπαγώσει τις πιστώσεις και να συντονίσει την οικονομική και νομισματική της στρατηγική". Επιπλέον, ο γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε πως "δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να εγγυηθούμε ότι κανένα τραπεζικό ίδρυμα δεν θα υποχρεωθεί σε χρεοκοπία. Το κράτος θα παρεμβαίνει κάθε φορά που θα είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει το τραπεζικό μας σύστημα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ