Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΕΤΑΡΤΗ 10:30 μμ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΓΙΑ ΝΑ
ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ
ΤΟ
ΜΗΝΥΜΑ
ΠΡΟΣ
ΚΑΘΕ
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΥΝΑΤΑ
ΚΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΑΣΚΗΣΗ

Ο ρωσικός στόλος που βρίσκεται στη Βαλτική άρχισε άσκηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το ρωσικό ναυτικό την Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008. 20 πολεμικά πλοία και 10 πλοία υποστήριξης παίρνουν μέρος στην άσκηση, καθώς και 15 αεροπλάνα. Η άσκηση περιλαμβάνει εκτοξεύσεις πυραύλων σε χερσαίους και εναέριους στόχους, βομβαρδισμούς ακριβείας και άλλες ασκήσεις.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers θα κηρύξει πτώχευση εντός της ημέρας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, "ώστε να προστατεύσει τους πιστωτικούς της λογαριασμούς και να μεγιστοποιήσει την αξία της μετοχής της". Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι "η κήρυξη πτώχευσης της τράπεζας εγκρίθηκε από το διευθυντήριό της και θα κατατεθεί σήμερα στο Αμερικανικό Πτωχευτικό Δικαστήριο για τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης. "Οι πελάτες της Lehman Brothers, συμπεριλαμβανομένων των πελατών της θυγατρικής της κατά 100% Neuberger Berman Holdings θα μπορούν να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται τους τίτλους τους ή να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση κρίνουν απαραίτητη όσον αφορά τους λογαριασμούς τους", υπογραμμίζεται. Η επενδυτική τράπεζα σημείωσε απώλειες σχεδόν 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η κήρυξη πτώχευσης Lehman Brothers είναι η συνέπεια της αδυναμίας της να βρει αγοραστή ή στρατηγικό επενδυτή, με την αποχώρηση χθες, Κυριακή, της τελευταίας ενδιαφερόμενης τράπεζας Barclays. H Bank of America (BofA) θα εξαγοράσει την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Merrill Lynch αντί του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα η BofA. Η εξαγορά αναμένεται να εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων και κατόπιν από τους μετόχους τους για να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009. "Η απόκτηση ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης κεφαλαίων συνιστά μεγάλη ευκαιρία για τους μετόχους μας", σχολίασε ο Κεν Λιούις, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BofA, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας. Ο Τζον Δέιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merrill Lynch δήλωσε ότι η προοπτική μιας συνεργασίας με την Τράπεζα της Αμερικής που εξαγόρασε τον όμιλό του θα δημιουργήσει "αυτό που θα γίνει τον πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο". Στο μεταξύ δέκα μεγάλες διεθνείς τράπεζες ανακοίνωσαν χθες τη δημιουργία ενός ταμείου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το οποίο θα μπορούν να αντλούν αν κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας. Καθεμιά από τις τράπεζες που συμμετέχουν θα συνεισφέρει 7 δισεκατομμύρια δολάρια και καθεμιά θα μπορεί να λαμβάνει ως το ένα τρίτο του ποσού του ταμείου σε περίπτωση που αντιμετωπίζει δυσκολίες, αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους. Σ' αυτό το ταμείο "αντι-πτώχευσης" συμμετέχουν οι αμερικανικές τράπεζες Bank of America, Citibank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Morgan Stanley, η βρετανική Barclays, η γερμανική Deutsche Bank και οι ελβετικές Credit Suisse και UBS.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΓΟΙ

Οι πάγοι στον Αρκτικό κύκλο δεν είχαν ποτέ άλλοτε συρρικνωθεί όσο εφέτος ,προειδοποίησε η διεθνής οικολογική οργάνωση WWF,καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να κινητοποιηθεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. "Η συρρίκνωση των πάγων στον Αρκτικό κύκλο δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος της περιοχής να έχει μειωθεί στο μικρότερο επίπεδο στην ιστορία" αναφέρει η WWF σε ανακοίνωσή της. Με βάση τα στοιχεία τού αμερικανικού Κέντρου Πάγων και Χιονιού (NSIDC), η WWF εκτιμά ότι η επιφάνεια των πάγων στον Αρκτικό κύκλο πλησιάζει τα 4,13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα,που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί πέρυσι.Τα ακριβή στοιχεία για την συρρίκνωση των πάγων στον Αρκτικό κύκλο θα δοθούν στη δημοσιότητα σε λίγες ημέρες,τονίζει η διεθνής οικολογική οργάνωση. "Η επιφάνεια των πάγων μειώθηκε κατά 56% από το 1985 ως το 2007" σημειώνει η WWF . Οι πάγοι θα εξαφανίζονται πλήρως τα καλοκαίρια από το 2013 ως το 2040 ,υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της WWF για την Αρκτική . Η κλιματική υπερθέρμανση στον Αρκτικό Κύκλο είναι δυό φορές ταχύτερη από ότι στον υπόλοιπο κόσμο και απειλεί σοβαρά πλέον το τοπικό οικοσύστημα. "Η διεθνής κοινότητα διαπραγματεύεται μιά νέα συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές που θα τεθεί σε ισχύ το 2013 όταν εκπνεύσει η πρώτη φάση του Πρωτοκόλλου του Κυότο "τονίζει ο εκπρόσωπος της WWF Μάρτιν Σόμερκομ,καλώντας τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις συνομιλίες για να υπάρξει μιά νέα συμφωνία για το κλίμα στη σύνοδο της Κοπεγχάγης,τον Δεκέμβριο του 2009. Η συρρίκνωση των πάγων στον Αρκτικό κύκλο έχει διευρύνει επίσης τις προοπτικές εκμετάλλευσης των τεραστίων πηγών υδρογοναθράκων της περιοχής και αναμένεται να ανοίξει νέες θαλάσσιες οδούς ανάμεσα στην Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη. Συμφωνα με αμερικανούς γεωλόγους,στον Αρκτικό κύκλο υπάρχουν το 13% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου και το 30% των αποθεμάτων φυσικού αερίου που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί στον πλανήτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Ο στρατός του Πακιστάν εκτόξευσε βολές εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, που είχαν περάσει στον εναέριο χώρο του Πακιστάν, αναγκάζοντάς τα να γυρίσουν πίσω στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες Πακιστανών αξιωματούχων. Το περιστατικό έγινε τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008, κοντά στο χωριό Ανγκουράντα και είναι αποτέλεσμα της οργής των κατοίκων της περιοχής, μετά το αεροπορικό αμερικανικό χτύπημα πριν λίγες μέρες που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν γυναίκες και παιδιά.
Επίσημα όμως ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δεν επιβεβαίωσε το περιστατικό, λέγοντας ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Πακιστάν και ότι οι πυροβολισμοί που έπεσαν, δεν προήλθαν από το στρατό του Πακιστάν.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι το Πακιστάν δεν θα επιτρέψει να εισέλθουν ξένα στρατεύματα στο έδαφός του και ότι θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους πάση θυσία.

ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΡΧΙΣΕ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Εκπρόσωπος της ιρανικής αεροπορίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008, ότι το Ιράν ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας τριήμερη στρατιωτική άσκηση σε όλη την επικράτειά του. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος όλες οι μονάδες της ιρανικής αεροπορίας και θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις πυραυλικής άμυνας. Θα εμπλακούν επίσης και μονάδες από τις χερσαίες δυνάμεις. Σκοπός της άσκησης είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα το Ιράν προμηθεύτηκε από τη Ρωσία 29 αμυντικά πυραυλικά συστήματα Tor-M1, βάσει συμβολαίου που υπογράφηκε το 2005, κόστους 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει και ειδικό προσωπικό για να χειριστεί τα συγκεκριμένα συστήματα.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ, συνοδευόμενος από εκπροσώπους και από τις 26 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, επισκέπτεται τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008, τη Γεωργία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γεωργιανό πρόεδρο κ. Σαακασβίλι, για να συζητήσουν την προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.