Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ – ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ

Χωρίς αποτέλεσμα τελείωσε η συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και του Σκοπιανού ομολόγου της κ. Μιλόσοσκι το βράδυ της Παρασκευής, 19 Σεπτεμβρίου 2008, στο Παρίσι. Ο κ. Μιλόσοσκι επανέλαβε τις θέσεις των Σκοπίων περί δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αναγνώρισης του έθνους και της γλώσσας. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι ήταν μια φιλική συνάντηση και ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Και οι δύο υπουργοί εξωτερικών δήλωσαν ότι ο διάλογος συνεχίζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Αμπάς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Μπους στο Λευκό Οίκο στις 25 Σεπτεμβρίου. Θα συζητήσουν για την πορεία των συζητήσεων με το Ισραήλ για την επίτευξη της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κρατών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ... ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΤΡΑΓΟΙ

Υπουργός της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό διέταξε την αποφυλάκιση δεκάδων τράγων από φυλακή της Κινσάσα, επειδή, όπως υποστηρίζει, κρατούνται παράνομα. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Κλοντ Νιαμουγκάμπο, εντόπισε τους τράγους στη φυλακή στη διάρκεια επίσκεψης ρουτίνας που πραγματοποίησε εκεί. Τα ζώα επρόκειτο να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου κατηγορούμενα για την παράνομη...πώλησή τους από πλανόδιους εμπόρους στο δρόμο. Ο υπουργός δήλωσε ότι πολλοί αστυνομικοί παρουσιάζουν "κενά γνώσεων" και κρίνεται απαραίτητη η επανεκπαίδευσή τους. Ο ίδιος απέδωσε τον εγκλεισμό των τράγων στη φυλακή στην άγνοια των αστυνομικών. 'Αγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τους ιδιοκτήτες των ζώων, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην φυλακή, καθώς και ποια ποινή επρόκειτο να επιβληθεί στα ζώα σε περίπτωση που κρίνονταν...ένοχα.

ΣΤΗ ΧΑΓΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

Δικανικός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Και οι δύο διεκδικούν ένα νησάκι στον Δούναβη, όπου κατά την παράδοση είναι θαμμένος ο Αχιλλέας.
Φυσικά δεν σκάνε για αυτό. Το νησί κρύβει στο υπέδαφος πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία θέλουν και οι δύο χώρες.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΒΕΡΑ

Το 1866, στην περιοχή Καλαβέρα, στην Καλιφόρνια, ανακαλύφθηκε σε παραποτάμιο ιζηματογενές χρυσοφόρο κοίτασμα ένα απολιθωμένο κρανίο σε βάθος περίπου 40 μέτρων. Μεταφέρθηκε στο Καίμπριτζ. Εκεί καθαρίστηκε από την πέτρα που είχε ενσωματωθεί και εξετάστηκε διεξοδικά. Η ηλικία του υπολογίστηκε ότι ήταν τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ετών. Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι επρόκειτο για κρανίο «σύγχρονου» ανθρώπου.
Τελικά εκείνο που σκέφτηκαν οι μεγάλοι επιστήμονες (τι πρωτότυπο) ήταν ότι επρόκειτο για φάρσα! Έτσι ένας χρυσωρύχος που πάλευε να επιβιώσει, βρήκε ένα απολιθωμένο κρανίο και το έβαλε στο μέρος που έσκαβε ο φίλος του για να σπάσει πλάκα. Και αυτό θεωρείται εξήγηση λογικότερη από το να υπήρχαν άνθρωποι πριν δύο εκατομμύρια χρόνια.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά 800 αντιαρματικών βλημάτων, με τα οποία θα εφοδιάσει τις χερσαίες δυνάμεις της. Για την αγορά θα δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Τουρκία θα προμηθευτεί και σύστημα αεράμυνας από τη Ρωσία αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Β. ΚΟΡΕΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ

Την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008, η Β. Κορέα δήλωσε ότι ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα της, κατηγορώντας τις Η.Π.Α. ότι δεν έφεραν εις πέρας τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει στα πλαίσια διεθνούς συμφωνίας. Βάσει της συμφωνίας, η Β. Κορέα θα προμηθευόταν με ένα εκατομμύριο τόνους βαρύ μαζούτ ή με κάποιο άλλο προϊόν που θα τις έδινε ισοδύναμη ενέργεια, ώστε να θέσει εκτός λειτουργίας των πυρηνικό της αντιδραστήρα. Επίσης οι Η.Π.Α. θα έβγαζαν τη χώρα από τη λίστα με τα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία, κάτι το οποίο δεν έκαναν εδώ και ένα χρόνο. Τώρα πια ούτε επιθυμούμε να βγούμε από τη λίστα των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, ούτε περιμένουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Β. Κορέας.
Η αντίδραση των Η.Π.Α. ήταν ήρεμη, αφού σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών των Η.Π.Α. το πυρηνικό εργοστάσιο δεν είναι ακόμη έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία.

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΒ: Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Μεντβέντεβ δήλωσε την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008, ότι οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά τη σύγκρουση στη Γεωργία, δεν σημαίνουν ότι η Ρωσία θέλει να απομονωθεί πίσω από ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα.
Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση στη δήλωση της υπουργού εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Ράις ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας έχει βάλει τη χώρα σε ένα μονοπάτι μιας αυτό-επιβαλλόμενης απομόνωσης και κάλεσε τα κράτη της Δύσης να αντισταθούν στην εκφοβιστική συμπεριφορά της Ρωσίας.
«Δεν ακολουθούμε αυτό το μονοπάτι», είπε ο κ. Μεντβέντεβ, «δεν έχει νόημα να γυρίσουμε στο παρελθόν, έχουμε κάνει την επιλογή μας».

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΜΠΟΥΛΑΒΑ

Την Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι έγινε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Μπουλάβα από υποβρύχιο που βρισκόταν στη Λευκή Θάλασσα και βρήκε επιτυχώς το στόχο του στην χερσόνησο Καμτσάτκα. Η εκτόξευση έγινε κάτω από την επιφάνεια του νερού.

ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ

Πρόβλημα, το οποίο έχει χρονίσει και πρέπει να διευθετηθεί όσο το δυνατό συντομότερα, χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με την Ελληνίδα ομόλογό του, Ντόρα Μπακογιάννη, στο Παρίσι. Ο κ. Κουσνέρ υπογράμμισε ότι «ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα διαφωνίας» και πρόσθεσε ότι "βεβαίως, υπάρχει το πρόβλημα της ΠΓΔΜ" το οποίο, όπως είπε, είναι θέμα, που αφορά όλους. Στο ερώτημα πώς τοποθετείται ο ίδιος επί του συγκεκριμένου θέματος, ο κ. Κουσνέρ δήλωσε : "Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, γιατί το έχουμε πάντα κάνει. Επιθυμούμε, όμως, να διευθετηθεί το πρόβλημα όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατί δεν θέλουμε να παραμείνουμε επ’ αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζω ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα επιτευχθεί πρόοδος". Η συνάντηση με την κα Μπακογιάννη ήταν σχετικά μακρά, διήρκεσε μιάμιση ώρα. Συνοδεύοντάς την στην έξοδο, ο κ. Κουσνέρ εξέφρασε "μεγάλη χαρά" για τη συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό, δηλώνοντας παράλληλα ότι συναντιώνται "συχνά, άλλα όχι αρκετά". Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά τις κοινές τους θέσεις σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και σε άλλα που πρόκειται να τους απασχολήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Κουσνέρ χαρακτήρισε το ζήτημα της Γεωργίας ως "θέμα με δυσκολίες" και εξήγησε ότι συζήτησε αναλυτικά με την κα Μπακογιάννη τί πρέπει να κάνει η ΕΕ "ως τις 15 Οκτωβρίου, τουλάχιστον". Αναφερόμενος στη συνάντηση ΕΕ - Ρωσίας, που αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε διεξοδικά με την κα Μπακογιάννη "για ό,τι είναι δυνατό να γίνει αλλά και ό,τι διευκρινίζεται με τη συμφωνία των 6 σημείων", που συνυπέγραψαν οι πρόεδροι Μεντβέντεφ, Σαρκοζί και Σαακασβίλι. "Αυτό απαιτεί σημαντική δουλειά και είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί, Γαλλία και Ελλάδα, διότι ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μάς δεν υπάρχει, προφανώς, ούτε ένα σημείο διαφωνίας». Στις δηλώσεις της η Ελληνίδα υπουργός εξέφρασε και τη δική της χαρά για την εξαιρετική -όπως είπε- συνεργασία με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, "έναν υπουργό που έχει, βεβαίως, φέτος την Προεδρία της ΕΕ, αλλά και που εκπροσωπεί τη Γαλλία, μια χώρα, που σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, αλλά και για τη διεθνή σκηνή, έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες". Η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι συζήτησε με το Γάλλο ομόλογό της για το Κυπριακό, για τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, αλλά και για τις εξελίξεις στις συνομιλίες περί της ονομασίας της ΠΓΔΜ. "Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση. Η Ελλάδα και η Γαλλία, όπως και ο ίδιος σας είπε, έχουν κοινές θέσεις και για μας, αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική», κατέληξε η κα Μπακογιάννη. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε οτι θα προβεί σε δηλώσεις σε σχέση με την ΠΓΔΜ, μετά την συνάντησή της, το απόγευμα, με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στα ασιατικά και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ενισχύεται και το δολάριο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης που απειλεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε θεαματικά, στο τέλος μιας συνεδρίασης με πολλά σκαμπανεβάσματα, με την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παρέμβει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 11.019,69 μονάδες, αυξημένος κατά 410,03 μονάδες ή +3,86% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κέρδισε 100,25 μονάδες ή +4,78% και έφτασε στις 2.199,10 μονάδες. Ο δείκτης Standard and Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.206,31 μονάδες, με αύξηση 49,92 μονάδων ή +4,32%. Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο έκλεισε με άνοδο 3,76%, στο Χονγκ-Κονγκ ο δείκτης Hang-Sheng με άνοδο 9,61%, στη Σαγκάη ο δείκτης Shanghai Composite με άνοδο 9,46%, στη Σεούλ ο δείκτης Kospi με άνοδο 4,55% και στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times με άνοδο 5,98%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε το μεσημέρι κέρδη 7,32% και στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 5,75%. Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI κατέγραφε άνοδο 5,68% και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax άνοδο 3,63%. Τα δυο χρηματιστήρια της Μόσχας, RTS και Micex, επανέλαβαν τις συναλλαγές τους σήμερα καταγράφοντας μεγάλη άνοδο των δεικτών τους, γεγονός που τους οδήγησε σε ολιγόωρες διακοπές της λειτουργίας τους. Θεαματικές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω κλίματος ευφορίας στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο του αμερικανικού κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.209,26 μονάδες, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή άνοδο σε ποσοστό 8,68%. Άνοδο μεγαλύτερη των 5 δολαρίων ανά βαρέλι παρουσιάζει η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα ξεπερνώντας εκ νέου τα 100 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω των προσδοκιών ότι οι κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης θα συμβάλουν στην ενίσχυση των αγορών. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση κατά 4,91 δολάρια το βαρέλι και είχε ανέλθει στα 102,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε "πιάσει" τα 103,64 δολάρια. Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Οκτωβρίου- είχε αυξηθεί κατά 4,65 δολάρια και είχε ανέλθει στα 99,84 δολάρια το βαρέλι. "Εκτιμώ ότι το πετρέλαιο είναι ανεβασμένο εξαιτίας της μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης που υπάρχει στις χρηματαγορές. Υπάρχει μια αίσθηση ότι η κρίση φθάνει στο όριο που θα υπάρξει ανάκαμψη και μερικοί τη θεωρούν καλή περίοδο να αγοράσουν" σημειώνει ο Τζέραρντ Ρίγκμπι, ανεξάρτητος σύμβουλος για ενεργειακά θέματα με έδρα το Σίδνεϊ. Έδαφος κέρδισε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,4196 δολάρια από το επίππεδο των 1,4288 δολαρίων που διαπραγματευόταν αργά χθές το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4236 δολάρια. Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται στο θετικό κλίμα που δημιούργησε η συντονισμένη παρέμβαση του υπουργού των ΗΠΑ H. Paulson και του διοικητή της Fed Ben Bernanke για την σωτηρία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το σχέδιο διάσωσης που ανακοίνωσαν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα αναλάβει τις ζημιές των τραπεζών από τα subprime morgages και τα χρηματοοικονομικά προιόντα που στηρίχθηκαν σ΄αυτά.
Ενίσχυση της ρευστότητας

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά σε ενίσχυση της ρευστότητας των διεθνών αγορών με το ποσό των 180 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα του Καναδά. Σήμερα, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (BCE) ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει στη διατραπεζική αγορά 40 δισεκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών. Η επιχείρηση αυτή θα ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό την Παρασκευή, διευκρινίζει η BCE σε σύντομη ανακοίνωσή της. Με στόχο την τόνωση της αγοράς που δέχεται πλήγμα από την πιστωτική κρίση, η Fed κατέληξε με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες σε συμφωνία εργασιών swap, οι οποίες επιτρέπουν στα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αμοιβαίο βραχυπρόθεσμο δανεισμό ρευστού. Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε, είχαν συνάντηση με στελέχη του Κογκρέσου, τα οποία ενημέρωσαν για τα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στην αγορά η έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης των αγορών προχωρά στην αγορά μετοχών των τριών μεγαλύτερων τραπεζών και δίνει κίνητρα -με φοροαπαλλαγές - για να τοποθετηθούν οι επενδυτές στα χρηματιστήρια. Επίσης οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας ρίχνουν στην αγορά ακόμα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας.

Διαπραγματεύεται η Μόργκαν Στάνλει

Η αμερικανική τράπεζα Μόργκαν Στάνλεϊ διαπραγματεύεται την πώληση έως και του 49% του κεφαλαίου της στον κινεζικό επενδυτικό όμιλο CIC ,στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιβιώσει και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ,γράφουν σήμερα οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τον όμιλο CIC, ο οποίος ήδη μετέχει με 9,9% στο κεφάλαιο της Μόργκαν Στάνλει από τον περασμένο Δεκέμβριο,"έχουν προχωρήσει αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία",αναφέρει η εφημερίδα, Σύμνφωνμα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ,οι υπεύθυνοι της Μόργκαν Στάνλει θα προτιμούσαν μιά συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο παρά μιά συγχώνευση με την αμερικανική τράπεζα Wachovia. Ο Γκάο Ξιπίνγκ, επικεφαλής του κινεζικού ονμίλου πρόκειται να συναντηθεί με τους υπευθύνους της Μόργκαν Στάνλει στο Σαν Φρανσίσκο,γράφει η εφημερίδα .
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΒ: ΘΑ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Μεντβέντεβ δήλωσε την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008, ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να επανακτήσει η Ρωσία φιλικές σχέσεις με τη Γεωργία. «Πιστεύουμε στην καλή θέληση και λογική του λαού της Γεωργίας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να επανακτήσουμε κανονικές, φιλικές σχέσεις», είπε ο κ. Μεντβέντεβ. Μάλιστα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η αντι-ρωσική προπαγάνδα έχει επηρεάσει τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών, αλλά δήλωσε ότι σταδιακά θα υπάρξει βελτίωση.
Δεν παρέλειψε επίσης να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι προκάλεσε τη σύγκρουση.