Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚ

Τα σχέδια του ΟΠΕΚ, να προχωρήσει την Παρασκευή σε μείωση της παραγωγής του, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων, ενδέχεται να είναι "η πλέον δύσκολη κίνηση εξισορρόπησης της αγοράς στην ιστορία του", όπως εκτιμά ο Τέτσου Εμόρι της μεγαλύτερης ιαπωνικής επενδυτικής εταιρίας στις αγορές εμπορευμάτων Astmax Co.
Ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υπερέβη σήμερα τα 73 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές ζυγίζουν την πρόσφατη ομοβροντία δηλώσεων από τους υπουργούς Πετρελαίου του καρτέλ, προσπαθώντας να ανιχνεύσουν ενδείξεις για το μέγεθος της μείωσης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο New York Mercantile Exchange τα συμβόλαια-οψιόν τα οποία επιτρέπουν στους κατόχους τους να πωλήσουν τον Δεκέμβριο 1000 βαρέλια αργού πετρελαίου στην τιμή των 50 δολαρίων το βαρέλι αυξήθηκαν κατά 28%.
Ταυτόχρονα, αναλυτές της Goldman Sachs και της Merrill Lynch εκτιμούν ότι η τιμή του αμερικανικού αργού, η οποία έχει καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 50% από το ιστορικό ρεκόρ το οποίο σημείωσε τον περασμένο Ιούλιο, ενδέχεται να σημειώσει νέα πτώση, κατά 44%, στην περίπτωση που ολισθήσει σε ύφεση η παγκόσμια οικονομία.
Στις 24 Οκτωβρίου στη Βιέννη, τρεις εβδομάδες νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνάντηση, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα χρειαστεί να λάβουν απόφαση, αντιμέτωποι με τον ασθενέστερο ρυθμό αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο από το 1993, ενώ επίκειται νέα προσφορά αργού από πεδία άντλησης σε περιοχές όπως η Αγκόλα ή ο Κόλπος του Μεξικού.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω, κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα, την προηγούμενη εκτίμησή του για τη ζήτηση για πετρέλαιο το 2009 ενώ, μία εβδομάδα νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τη δική της εκτίμηση και είχε πει ότι ο αναμενόμενος φετινός ρυθμός 0,5% αύξησης της ζήτησης θα είναι ο βραδύτερος από το 1993.
Οι εκτιμήσεις της CIA δείχνουν ότι το Ιράν και η Βενεζουέλα, δύο από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσχέρειες στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού τους ακόμη και με τα σημερινά επίπεδα τιμών.
"Ορισμένες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν χρειάζονται τιμές πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι", υπογραμμίζει ο αναπληρωτής διευθυντής της εταιρίας ενεργειακών συμβούλων Centre for Global Energy Studies, στο Λονδίνο, Λίο Ντρόλας. "Οι Σαουδάραβες έχουν τιμή βάσης τα 65 δολάρια περίπου, αλλά ενδέχεται να συναινέσουν για να διατηρηθεί κλίμα αλληλεγγύης στους κόλπους του ΟΠΕΚ", πρόσθεσε.
Οι εκτιμήσεις της ING Bank κάνουν λόγο για συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κάταρ και Μπαχρέιν) εάν η μέση τιμή του αργού το 2009 υποχωρήσει στα 50 δολάρια το βαρέλι.
"Οι τιμές ενδέχεται να πέσουν έως και στα 50 δολάρια το βαρέλι μέσα στο τέταρτο τρίμηνο φέτος εάν ο ΟΠΕΚ δεν κάνει κάτι για να αντισταθμίσει τη χρηματοοικονομική κατάρρευση", τόνισε ο πρόεδρος της αμερικανικής Strategic Energy & Economic Research Μάικλ Λιντς.
Υπουργοί Πετρελαίου, από την Αλγερία, τη Λιβύη, το Ιράν και τη Βενεζουέλα έχουν απευθύνει έκκληση για μείωση της παραγωγής, την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακορείο AFP, στις 17 Οκτωβρίου, "απολύτως σκανδαλώδες" ενδεχόμενο.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Αλγερίας, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας - και πρόεδρος του ΟΠΕΚ - Σακίμπ Χελίλ είπε ότι υπάρχει συναίνεση για μείωση αλλά όχι για το μέγεθος της μείωσης. Εκανε λόγο για μείωση σε δύο στάδια, τονίζοντας ότι το 2009 θα είναι αντίξοη χρονιά και ότι "πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να σταθεροποιήσουμε την αγορά σε συνεργασία με τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες".
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Πετρελαίου του Κάταρ Αμπντάλα αλ Ατίγια, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι αλ Τζαζίρα, έκανε λόγο για πιθανή μείωση κατά 1 εκατομύριο βαρέλια την ημέρα.
Την τελευταία φορά που ο ΟΠΕΚ μείωσε τις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή των χωρών-μελών του ήταν τον Δεκέμβριο του 2006, στη σύνοδο στην Αμπούτζα της Νιγηρίας. Η μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τέθηκε σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2007 και ακολούθησε μείωση κατά 1,2 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα που είχε τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2006.
Ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε μείωση κατά 1 εκατομύριο βαρέλια την ημέρα "το λιγότερο" και πιθανώς "θα περιμένει μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, για να μειώσει κατά 500.000 με 1 εκατομύριο βαρέλια επιπλέον", προέβλεψε ο επικεφαλής χάραξης στρατηγικής της Alfa Bank στη Μόσχα Ρόναλντ Σμιθ, μιλώντας στην τηλεόραση του Μπλούμπεργκ.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

Η ΩΡΑ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

"Η Nοτιοανατολική Ευρώπη θα πρέπει να "κεφαλαιοποιήσει" την γεωγραφική της θέση για τη μεταφορά ενέργειας", επισήμανε - μεταξύ άλλων - ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), Χίντο Μπίσεβιτς, στη διάρκεια των εργασιών του European Energy Forum που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.Όπως μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο κ. Μπίσεβιτς τόνισε, εξάλλου, ότι "οι κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να προωθήσουν διακρατικά σχέδια στον ενεργειακό τομέα, για να ενισχύσουν το ενεργειακό δίκτυο υποδομής στην περιοχή".Ο κ. Μπίσεβιτς ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο φόρουμ για τις δράσεις του Συμβουλίου με τις κυβερνήσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία διακρατικών σχεδίων, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Στο πλαίσιο του φόρουμ συζητήθηκαν επίσης, σύμφωνα με τον Β92, οι πιθανές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ενεργειακό τομέα και εξετάστηκε, εξάλλου, η πιθανότητα σύστασης ενός "ενεργειακού χρηματιστηρίου" της περιοχής.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ

Τα δώδεκα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που δημοπρατούν οι Σκοπιανοί αντιστοιχούν σε δώδεκα φράγματα κατά μήκος του Αξιού ποταμού που εννοείται οτι αντιστοιχούν σε δώδεκα σημεία ελέγχου των υδάτων του ποταμού σε εποχές που η λειψυδρία μαστίζει όλο τον πλανήτη. Τα φράγματα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση
εγκαίρως να "δει" το θέμα, το ίδιο και η αντιπολίτευση αντί όλοι να ασχολούνται με το πως θα εξοντώσουν ο ένας τον άλλο.

ΔΩΔΕΚΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δημοσίευσε σήμερα στον τοπικό Τύπο καθώς και στους Financial Times προκήρυξη διαγωνισμού για την πραγματοποίηση του σχεδίου "Κοιλάδα του Βαρδάρη (σ.σ. Αξιού)", το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή 12 μεσαίου και μικρού μεγέθους υδροηλεκτρικών σταθμών, κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, ισχύος 320MW. Σύμφωνα με το διαγωνισμό, οι 12 υδροηλεκτρικές μονάδες θα κατασκευαστούν στο μήκος του Αξιού, από τα Σκόπια έως την πόλη Γευγελή. "Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στον τομέα της ενέργειας της χώρας, το οποίο θα κοστίσει 1,2 δισ και γι' αυτό το λόγο θέλουμε να προσελκύσουμε μεγάλες και σοβαρές εταιρείες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της ΠΓΔΜ, Φάτμιρ Μπεσίμι.Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα συμμετοχής της ΠΓΔΜ στο επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, ο κ. Μπεσίμι απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση για το ζήτημα.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΓΔΜ ΣΤΟΝ ΝΙΜΙΤΖ

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού της χώρας Μάρτιν Πρότουγκερ, μεταβαίνουν στη Ν.Υόρκη, όπου θα συναντηθούν με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, όπως μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων.Σύμφωνα με αυτούς, οι κ.κ Ντιμιτρόφ και Πρότουγκερ θα μεταφέρουν στον κ. Νίμιτς τις θέσεις και παρατηρήσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, επί της τελευταίας πρότασης του μεσολαβητή του ΟΗΕ η οποία επιδόθηκε στις κυβερνήσεις των δύο χωρών στις 8 Οκτωβρίου στη Ν.Υόρκη.Ο τηλεοπτικός σταθμός «Kanal 5», σχολίασε ότι «δεν είναι σαφές ποιές θέσεις και παρατηρήσεις της ηγεσίας της χώρας» θα επιδόσουν στον κ. Νίμιτς οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ, καθώς στις δύο συναντήσεις που είχαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα Σκόπια ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν ανακοινώθηκε ότι η ηγεσία της χώρας έχει συμφωνήσει και καταλήξει στις παρατηρήσεις της επί της πρότασης του κ. Νίμιτς.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ
"Ανάσα" ανάκαμψης στα χρηματιστήρια Ασιας και Ευρώπης. Με ισχυρή άνοδο άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου . Ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης κατά 5%. Με άνοδο άρχισαν οι συναλλαγές και στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 5,20% και διαμορφώθηκε στις 3.276,93 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, επικρατούν ανοδικές τάσεις, με το δείκτη Ibex να ενισχύεται κατά 5,85%. Με πτώση άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 7,53% στις 4.460,26 μονάδες, έπειτα από την χθεσινή άνοδο κατά 11% εξαιτίας της εκτίναξης της μετοχής της Volkswagen. Το ελβετικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε τη συνεδρίασή του με άνοδο 1,53%, με το δείκτη SMI των 20 σημαντικότερων αξιών να ανέρχεται στις 5.585,35 μονάδες. Με άνοδο 7,74% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 589,98 μονάδες φτάνοντας τις 8.211,90. Το Χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε σήμερα με άνοδο 2,81%, καθώς οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών οργανισμών κινήθηκαν προς τα πάνω στο τέλος της συνεδρίασης, ενισχυμένες από τα καλά αποτελέσματα των αντίστοιχων μετοχών στο Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Hang Seng κέρδισε 1.580,45 μονάδες και έκλεισε στις 12.596,29 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,1 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (8,47 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αργά σήμερα το βράδυ και λίγο πριν από το κλέισιμο σημείωσε μια θεαματική άνοδο: Ο δέικτης Dow Jones κέρδισε 10,91% και ο δέικτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 8,93%. Τις ανοδικές τάσεις των διαθνών χρηματαγορών ακολουθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς με θεαματική άνοδο, πάνω από 10%, άρχισε η σημερινή συνεδρίαση. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 10:45 η ώρα βρισκόταν στις 1.979,35 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 10,07%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 45,3 εκατομύρια ευρώ. Οι επιμέρους δείκτες κινούνται στο σύνολό τους σε θετική τροχιά. Υποχώρηση του ευρώ και πτώση του πετρελαίου Στο χαμηλότερο σημείο του έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2006 έφτασε το ευρώ αφού η ισοτιμία του στο Τόκιο έφτασε στο 1,2328 δολάριο ανά ευρώ έναντι 1,2471 που ήταν το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη. Λίγα λεπτά αργότερα πάντως η ισοτιμία διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα, στο 1,2365 δολάριο ανά ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί και έναντι του γεν φτάνοντας στα 114,86 γεν ανά ευρώ έναντι 115,72 που ήταν η ισοτιμία το βράδυ της Δευτέρας. Κάτω από τα 64 δολάρια κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η απαισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με την παγκόσμια οικονομία δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης στη ζήτηση καυσίμων. Η ζήτηση πετρελαίου έχει μειωθεί στις ΗΠΑ (τον κορυφαίο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο) αλλά και σε άλλες βιομηχανικές χώρες καθώς η πιστωτική κρίση επηρεάζει την ευρύτερη οικονομία και εξαπλώνεται στις αναδυόμενες αγορές. Πρωτοβουλίες των ηγετών Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα υποδεχθεί σήμερα το βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση ενόψει της συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου και τη Σύνοδο της G20 στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου. Την Πέμπτη ο Γκόρντον Μπράουν θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον τη σύνοδο των ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (G20) για να συζητήσουν τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση. Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τη διενέργεια στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μιας συνόδου των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ που στόχο θα έχει την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ζοφερές προβλέψεις για την ανεργία Μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι πιθανή στην προσεχή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με όσα δήλωσε, χθες στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Ζαν Κλόντ Τρισέ. "Θεωρώ πιθανή" τη μείωση του βασικού επιτοκίου στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι οι "πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν" σχολίασε ο Ζ.Κ.Τρισέ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε το ισπανικό πρακτορείο "Europa Press". Η ΕΚΤ είχε προβεί στις 8 Οκτωβρίου στη μείωση του βασικού της επιτοκίου, στο 3,75% από 4,25% που ήταν μέχρι τότε, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών. Μείωση των επιτοκίων ζητούν οι επιχειρήσεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω προβλέψεων ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στην περικοπή περισσοτέρων του 1 εκατ. θέσεων εργασίας το 2009. Εξάλλου, η BusinessEurope, στην οποία μετέχουν οι εθνικές ομοσπονδίες επιχειρήσεων από 34 ευρωπαϊκές χώρες, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν τη ροή χρηματοδότησης και να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Βάσει των πιο πρόσφατων οικονομικών προοπτικών της BusinessEurope, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2009, σε σύγκριση με το 1,4% το τρέχον έτος, με τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση να μειώνονται. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 7% στο 7,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με την περικοπή 1,1 εκατ. θέσεων εργασίας και ενώ το τρέχον έτος δημιουργήθηκαν περισσότερες από 2 εκατ. θέσεις εργασίας.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΡΟΪΤΕΡ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ

Τα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ εκκενώθηκε χθες για ένα τρίωρο έπειτα από την άφιξη μίας επιστολής που περιείχε μία ύποπτη σκόνη, η οποία μετά την ανάλυσή της αποδείχθηκε αβλαβής, αναφέρεται σ’ ανακοινωθέν του πρακτορείου. «Η αστυνομία διέταξε το προσωπικό να εγκαταλείψει τα γραφεία στον 19ο όροφο, έπειτα από το άνοιγμα μίας επιστολής από τον αρχισυντάκτη Μπράιαν Ρόαντς, η οποία περιείχε λίγη σκόνη», τόνισε η εκπρόσωπος του πρακτορείου Τζόλι Χαντ. Η αστυνομία ασφάλισε τις εγκαταστάσεις και ζήτησε από τους 140 εργαζομένους να εγκαταλείψουν τα γραφεία, που βρίσκονται στην Τάιμς Σκουέαρ, στο κέντρο του Μανχάταν. Τρεις ώρες αργότερα η Τζόλι Χαντ ανακοίνωσε πως η σκόνη ελέγχθηκε αβλαβής και πως οι εργασίες στα γραφεία μπορούν να ξαναρχίσουν. Το γραφείο του Ρόιτερς στη Νέα Υόρκη είναι το σημαντικώτερο του πρακτορείου μετά την έδρα του στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Περισσότεροι από 140 είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε νωρίς το πρωί το νοτιοδυτικό Πακιστάν, σαρώνοντας εκατοντάδες σπίτια. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσε αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον οκτώ χωριά έχουν πληγεί. "Τα συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους. Μέχρί τώρα έχουν ανασύρει 160 πτώματα από χωριά της περιοχής Ζιαράτ, δημοφιλή τουριστικό προορισμό βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Κούετα", ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος. "Οκτώ χωριά στην κοιλάδα Ζιαράτ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και υπάρχουν ακόμα περιοχές που τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν φτάσει", επισήμανε ο ίδιος. Πολλοί άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια. Στην περιοχή Ζιαράτ εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Επίσης έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες. "Εκατοντάδες πλινθόκτιστα σπίτια κατέρρευσαν. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με κάθε τρόπο και ζητάμε την συμπαράσταση της κυβέρνησης. Ο αριθμός των τραυματιών είναι μεγάλος", τόνισε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντιλαουάρ Χαν. Η κοιλάδα Ζιαράτ είναι από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της επαρχίας του Μπαλουχιστάν. Ορισμένοι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις και στρατιωτικά ελικόπτερα βοηθούν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Όμως τα συνεργεία δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν στα βουνά πάνω από την κοιλάδα Ζιαράτ, διευκρίνισε ο ίδιος. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών Φαρούκ Αχμεντ Χαν δήλωσε πως περίπου 300 διασώστες έχουν ήδη φτάσει στο Ζιαράτ και πως ο πακιστανικός στρατός στέλνει κινητές νοσοκομειακές μονάδες, τέντες και κουβέρτες στους σεισμόπληκτους. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η Πακιστανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 6,5 και σημειώθηκε στις 5:10 τα ξημερώματα, τοπική ώρα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 70 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Κουέτα, και περίπου 185 χλμ. νοτιοανατολικά της αφγανικής πόλης Κανταχάρ. Σημειώθηκε στις 04:09 τοπική ώρα (01:09 ώρα Ελλάδας), κι είχε εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής. Τον Οκτώβριο του 2005, σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο βορειοδυτικό Πακιστάν και το Κασμίρ είχε στοιχίσει τη ζωή 74.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άλλων 3,5 εκατομμυρίων.
ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ