Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚ

Τα σχέδια του ΟΠΕΚ, να προχωρήσει την Παρασκευή σε μείωση της παραγωγής του, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων, ενδέχεται να είναι "η πλέον δύσκολη κίνηση εξισορρόπησης της αγοράς στην ιστορία του", όπως εκτιμά ο Τέτσου Εμόρι της μεγαλύτερης ιαπωνικής επενδυτικής εταιρίας στις αγορές εμπορευμάτων Astmax Co.
Ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υπερέβη σήμερα τα 73 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές ζυγίζουν την πρόσφατη ομοβροντία δηλώσεων από τους υπουργούς Πετρελαίου του καρτέλ, προσπαθώντας να ανιχνεύσουν ενδείξεις για το μέγεθος της μείωσης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο New York Mercantile Exchange τα συμβόλαια-οψιόν τα οποία επιτρέπουν στους κατόχους τους να πωλήσουν τον Δεκέμβριο 1000 βαρέλια αργού πετρελαίου στην τιμή των 50 δολαρίων το βαρέλι αυξήθηκαν κατά 28%.
Ταυτόχρονα, αναλυτές της Goldman Sachs και της Merrill Lynch εκτιμούν ότι η τιμή του αμερικανικού αργού, η οποία έχει καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 50% από το ιστορικό ρεκόρ το οποίο σημείωσε τον περασμένο Ιούλιο, ενδέχεται να σημειώσει νέα πτώση, κατά 44%, στην περίπτωση που ολισθήσει σε ύφεση η παγκόσμια οικονομία.
Στις 24 Οκτωβρίου στη Βιέννη, τρεις εβδομάδες νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνάντηση, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα χρειαστεί να λάβουν απόφαση, αντιμέτωποι με τον ασθενέστερο ρυθμό αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο από το 1993, ενώ επίκειται νέα προσφορά αργού από πεδία άντλησης σε περιοχές όπως η Αγκόλα ή ο Κόλπος του Μεξικού.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω, κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα, την προηγούμενη εκτίμησή του για τη ζήτηση για πετρέλαιο το 2009 ενώ, μία εβδομάδα νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τη δική της εκτίμηση και είχε πει ότι ο αναμενόμενος φετινός ρυθμός 0,5% αύξησης της ζήτησης θα είναι ο βραδύτερος από το 1993.
Οι εκτιμήσεις της CIA δείχνουν ότι το Ιράν και η Βενεζουέλα, δύο από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσχέρειες στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού τους ακόμη και με τα σημερινά επίπεδα τιμών.
"Ορισμένες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν χρειάζονται τιμές πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι", υπογραμμίζει ο αναπληρωτής διευθυντής της εταιρίας ενεργειακών συμβούλων Centre for Global Energy Studies, στο Λονδίνο, Λίο Ντρόλας. "Οι Σαουδάραβες έχουν τιμή βάσης τα 65 δολάρια περίπου, αλλά ενδέχεται να συναινέσουν για να διατηρηθεί κλίμα αλληλεγγύης στους κόλπους του ΟΠΕΚ", πρόσθεσε.
Οι εκτιμήσεις της ING Bank κάνουν λόγο για συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κάταρ και Μπαχρέιν) εάν η μέση τιμή του αργού το 2009 υποχωρήσει στα 50 δολάρια το βαρέλι.
"Οι τιμές ενδέχεται να πέσουν έως και στα 50 δολάρια το βαρέλι μέσα στο τέταρτο τρίμηνο φέτος εάν ο ΟΠΕΚ δεν κάνει κάτι για να αντισταθμίσει τη χρηματοοικονομική κατάρρευση", τόνισε ο πρόεδρος της αμερικανικής Strategic Energy & Economic Research Μάικλ Λιντς.
Υπουργοί Πετρελαίου, από την Αλγερία, τη Λιβύη, το Ιράν και τη Βενεζουέλα έχουν απευθύνει έκκληση για μείωση της παραγωγής, την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακορείο AFP, στις 17 Οκτωβρίου, "απολύτως σκανδαλώδες" ενδεχόμενο.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Αλγερίας, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας - και πρόεδρος του ΟΠΕΚ - Σακίμπ Χελίλ είπε ότι υπάρχει συναίνεση για μείωση αλλά όχι για το μέγεθος της μείωσης. Εκανε λόγο για μείωση σε δύο στάδια, τονίζοντας ότι το 2009 θα είναι αντίξοη χρονιά και ότι "πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να σταθεροποιήσουμε την αγορά σε συνεργασία με τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες".
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Πετρελαίου του Κάταρ Αμπντάλα αλ Ατίγια, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι αλ Τζαζίρα, έκανε λόγο για πιθανή μείωση κατά 1 εκατομύριο βαρέλια την ημέρα.
Την τελευταία φορά που ο ΟΠΕΚ μείωσε τις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή των χωρών-μελών του ήταν τον Δεκέμβριο του 2006, στη σύνοδο στην Αμπούτζα της Νιγηρίας. Η μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τέθηκε σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2007 και ακολούθησε μείωση κατά 1,2 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα που είχε τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2006.
Ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε μείωση κατά 1 εκατομύριο βαρέλια την ημέρα "το λιγότερο" και πιθανώς "θα περιμένει μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, για να μειώσει κατά 500.000 με 1 εκατομύριο βαρέλια επιπλέον", προέβλεψε ο επικεφαλής χάραξης στρατηγικής της Alfa Bank στη Μόσχα Ρόναλντ Σμιθ, μιλώντας στην τηλεόραση του Μπλούμπεργκ.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: