Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΝ ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έντεκα Ευρωπαίοι τουρίστες που είχαν πέσει θύματα απαγωγής μαζί με τους Αιγυπτίους οδηγούς τους και είχαν μεταφερθεί στο Σουδάν. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Η ΛΙΒΝΙ ΠΗΡΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ κ. Πέρες έδωσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, 22 Σεπτεμβρίου 2008, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην νεοεκλεγείσα πρόεδρο του κόμματος Καντίμα κ. Λίβνι, μετά την υποβολή της παραίτησης του κ. Όλμερτ το βράδυ της Κυριακής.
Η κ. Λίβνι έχει πλέον πολλές πιθανότητες να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά την επίτευξη συμφωνίας με τον πρόεδρο των Εργατικών κ. Μπάρακ για συνεργασία.

ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ MARRIOTT ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008, αρνήθηκε ότι οι Ταλιμπάν είναι υπεύθυνοι για την βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Marriott του Ισλαμαμπάντ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 53 ατόμων και τον τραυματισμό 270 το περασμένο Σάββατο.

ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Έντεκα Ευρωπαίοι τουρίστες έπεσαν θύματα απαγωγής στην Αίγυπτο. Πιο συγκεκριμένα, πέντε Γερμανοί, πέντε Ιταλοί και ένας Ρουμάνος, καθώς και οι τέσσερις Αιγύπτιοι οδηγοί τους, ενώ είχαν κατασκηνώσει στη Σαχάρα κατά τη διάρκεια εκδρομής για σαφάρι, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν, έπεσαν θύματα απαγωγής και μεταφέρθηκαν στο γειτονικό Σουδάν. Για την απελευθέρωσή τους οι απαγωγείς ζητούν έξι εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα. Γίνονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΥΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Αξιωματούχοι του Πακιστάν ανακοίνωσαν την Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008, ότι την Κυριακή το απόγευμα δύο φορές στρατεύματα του Πακιστάν άνοιξαν πυρ εναντίον αμερικανικών ελικοπτέρων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Τα αμερικανικά ελικόπτερα αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στο Αφγανιστάν.
Έντονη εξακολουθεί να είναι η οργή στο λαό του Πακιστάν μετά τις αμερικανικές επιθέσεις σε εδάφη του Πακιστάν, που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αιτιολογία πάντα ότι οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

ΡΩΣΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Ρωσικά βομβαρδιστικά θα συμμετάσχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Λευκορωσία από τις 6 έως τις 12 Οκτωβρίου και θα εκτοξεύσουν κατά τη διάρκειά της διάφορους τύπους πυραύλων.

LIAKO.GR

Την Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου, στις 22:30 σας περιμένουμε όλους στο LIAKO TV στη ζωντανή εκπομπή με το Δημοσθένη Λιακόπουλο !

ΡΩΣΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ


Μια ομάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων αναχώρησε τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008 από τη Ρωσία και κατευθύνονται προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα πλοία θα συμμετάσχουν σε κοινή ναυτική άσκηση με το ναυτικό της Βενεζουέλας στην Καραϊβική. Η ρωσική αποστολή αποτελείται από το πυρηνικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Pyotr Velikiy, το πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου Admiral Chabanenko και από άλλα πλοία υποστήριξης και αναχώρησε από τη ναυτική βάση στο Severomorsk, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ναυτικού.
Η κοινή ναυτική άσκηση με τη Βενεζουέλα θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 14 Νοεμβρίου.

ΤΣΙΠΡΑΣ




"Κρίση του συστήματος"

Το σύστημα βρίσκεται σε κρίση και όχι τα νεοαλαιϊστικα κινήματα και η αριστερή προοπτική, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που πλέον δεν την αντέχει κανένας. Που ξεκίνησε να κυβερνήσει με ρεαλισμό και υπευθυνότητα και αποδεικνύεται βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό σε κάθε προσπάθεια πλουτισμού, σε κάθε κομπίνα εις βάρος του δημόσιου πλούτου», είπε και πρόσθεσε: «Τα γαλάζια παιδιά και τα παιδιά των γαλάζιων παιδιών, περίμεναν υπομονετικά τόσα χρόνια να έρθουν στα πράγματα. Και να το αποτέλεσμα: Οι κουμπάροι, τα δομημένα ομόλογα, τα παραδικαστικά κυκλώματα, οι υποκλοπές, οι απαγωγές, η Siemens, τώρα η μονή Βατοπεδίου. Βυθίζονται όμως και το ξέρουν και κάνουν ότι μπορούν για να αλλάξουν το κλίμα αλλά τίποτα δεν τους βγαίνει. Το πέπλο της ευπρέπειας, την υπευθυνότητας και της σοβαρότητας έχει πέσει προ πολλού. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός υπέστη αυτό το Βατερλό, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί στην Διεθνή έκθεση ως υπεύθυνος κυβερνήτης της χώρας».

Για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «αφού χρησιμοποίησε την περίοδο της διακυβέρνησής του για να σταθεροποιήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην εξουσία, προσπαθεί τώρα να ξαναβγεί στην επιφάνεια, κάνοντας αντιπολίτευση. Για την ακρίβεια κάνοντας αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Σημίτη, γιατί όλα αυτά που είπε στην Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν μέτρα, προτάσεις απέναντι σε μια πολιτική που το ίδιο το κόμμα του εφάρμοσε».

Παρατήρησε πως τώρα στο ΠΑΣΟΚ μετακινούνται προς τις θέσεις που οι ίδιοι χαρακτήριζαν ουτοπικές και ανεφάρμοστες και σημείωσε: «Ο καθένας βέβαια έχει δικαίωμα να κάνει ότι μπορεί για να επιβιώσει. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να υποτιμά τόσο τη μνήμη και τη νοημοσύνη του λαού. Και βέβαια το σχιζοφρενικό του πράγματος είναι ότι την ίδια στιγμή που ο κος Παπανδρέου υιοθετεί την προγραμματική αντιπολίτευση της αριστεράς στις κυβερνήσεις Σημίτη, στήνει γέφυρες επαναπροσέγγισης με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό».

Για τον ΣΥΝ τόνισε πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τη μιζέρια των κομμάτων εξουσίας που «βουλιάζουν μέσα στην αναξιοπιστία τους κι επιστρατεύουν κάθε μέσον που τα εξυπηρετεί για να δημιουργήσουν εντυπώσεις».

Το ζήτημα για τον ΣΥΝ είναι ο συσχετισμός δυνάμεων. Η δύναμη της κοινωνίας στους μαζικούς χώρους και στον δρόμο. «Και δεν θέλουμε να είμαστε δυνατοί για να πάρουμε μέρος στη μοιρασιά της εξουσίας. Θέλουμε να είμαστε δυνατοί για να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την δουλειά, τα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον», είπε. «Η εναλλακτική προοπτική δεν θα έρθει από πάνω, από τα κομματικά γραφεία και από φωτισμένα μυαλά. Θα έρθει από τον δρόμο, από τους κοινωνικούς αγώνες. Στους δρόμους θα καταρρεύσει ο συναινετικός δικομματισμός και όχι στις δημοσκοπήσεις των δελτίων των οκτώ».

Αναφέρθηκε στους αγώνες της νεολαίας, τα προβλήματα της γενιάς των 700 ευρώ και απευθυνόμενος στους νέους επισήμανε: «Ξεχάστε το πολιτικό σκηνικό, ξεχάστε τα πολιτικά παιχνίδια, ξεχάστε την μιζέρια του κεντρικού πολιτικού σκηνικού. Και βγείτε έξω να κερδίσετε μάχες. Βγείτε έξω να αλλάξετε τον κόσμο. Βγείτε έξω να αλλάξετε την ίδια την Αριστερά».

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι ο ΣΥΝ θα δυναμώσει τις παρεμβάσεις του «σε μια πόλη με μεγάλη αγωνιστική παράδοση, που σήμερα διεκδικούν να κυβερνάνε οι παπάδες και οι ακροδεξιοί».

Προτάσεις Α.Αλαβάνου για αντιπολιτευτική δράση

Πρόταση έξι σημείων για κοινή αντιπολιτευτική δράση απευθύνει προς το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, με συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής". Ωστόσο, ο κ. Αλαβάνος, στην ίδια συνέντευξη, εξακολουθεί να αποκλείει την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν υπάρχει προγραμματική σύγκλιση.

Χαρακτηρίζει "στιγμή μεγάλης απελευθέρωσης" την έλειψη αυτοδυναμίας, καθώς θα αποδειχθεί ότι ο δικομματισμός είναι ανίκανος να κυβερνήσει και ότι "μια νέα ελπίδα, η Αριστερά, έχει ανατείλει".

"Θα μείνουμε πάντα δύναμη διαμαρτυρίας", αναφέρει επίσης ο κ. Αλαβάνος και προσθέτει ότι, παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται "σε διαδικασία προγραμματικής επεξεργασίας.

Αναφορικά με τις κατηγορίες από το ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το βάζει "στο ίδιο τσουβάλι με τη ΝΔ", ο κ. Αλαβάνος αρνείται την "κατηγορία", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι πόλοι του δικομματικού συστήματος το οποίο ευθύνεται για τα αδιέξοδα της χώρας και της κοινωνίας.

Σε ερώτηση για το αν η στάση του κόμματός του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ προσδιορίζεται από την υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών του κόμματός του, απαντά λέγοντας ότι οι δημοσκοπήσεις είναι πλέον συχνότερες από τα μετεωρολογικά δελτία και ότι πρόκειται για έναν "καθημερινό δημοσκοπικό τζόγο".

Σχετικά με την κατηγορία από πλευράς ΠΑΣΟΚ ότι στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου στηρίζει την "ετοιμόρροπη κυβέρνηση Καραμανλή", ο κ. Αλαβάνος δηλώνει ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ "θέλουν να παίξουν ρόλο Σανιδά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ".

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


Αν το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας δεν κινηθεί γρήγορα, προσεκτικά και πολυδιάστατα κινδυνεύουμε με αναγνώριση των Σκοπίων απο τον ΟΗΕ με το όνομα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ αφού θα γίνει προσπάθεια απο τους Σκοπιανούς να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια με τη στήριξη των ΗΠΑ.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑ;


Πολλά ακούγονται και αρκετές επιδεικτικές συναντήσεις γίνονται ανάμεσα στο Γιώργο Καρατζαφέρη και τους αντάρτες της ΝΔ.Η πολιτική υπεροψία των συμβούλων του Καραμανλή δεν τους επέτρεψε να δουν τον Καρατζαφέρη να έρχεται απο τη γωνία με διαθέσεις και βλέψεις διαφορετικές πλέον απο την απλή είσοδο στη βουλή. Αναμένονται εξελίξεις

ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και εγκεφαλικά σε μικρότερες ηλικίες.
Κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΙΝΗΤΑ


Απο τη Σουηδία έρχεται η είδηση οτι τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά έχουν 5% μεγαλύτερη πιθανότητα για δημιουργία όγκου στον εγκέφαλο.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί οτι δεν έχουμε στοιχεία για το τι παθαίνουν οι μεγάλοι αφού χρειάζονται τουλάχιστον 15 χρόνια κλινικών ερευνών για σχετικά ασφαλή αποτελέσματα και τα κινητά είναι ένα νέο "φρούτο" στη ζωή μας.
Γενικά χρησιμοποιείτε ανοικτή ακρόαση ή hands free και όχι blue tooth και βέβαια όχι το κινητό κολλημένο στο αυτί.

ANTIΦΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ CERN


Ακούστηκαν πολλά και αντιφατικά για τους πραγματικούς λόγους που έκλεισε το CERN.
Tο μόνο σίγουρο είναι οτι έκλεισε. Οι πολυπληθείς σχολιαστές αυτού του BLOG μας έδωσαν ,επειδή προφανώς απο διάφορες πηγές διάβασαν, πολλούς διαφορετικούς λόγους, ακόμη και το ότι δήθεν δεν υπήρχε αρκετή ηλεκτρική ισχύς στην περιοχή.Οι πλέον διαδεδομένες αιτιολογίες είναι τα ηλεκτρολογικά προβλήματα στις συνδέσεις των ηλεκτρομαγνητών και η απώλεια τεράστιας ποσότητας ψυκτικού υγρού.
Συμφωνα με πληροφορίες του κ. Λιακόπουλου "παρουσιάστηκαν" αναρίθμητα ηλεκτρολογικά προβλήματα στις συνδέσεις των ηλεκτρομαγνητών ενώ ψυκτικό υγρό διέρευσε σε μεγάλες ποσότητες όταν σωλήνας βρέθηκε κομμένος.
Το σίγουρο είναι οτι τα προβλήματα είναι πολλά και παρουσιάστηκαν ξαφνικά αφού οι χιλιάδες τεχνικοί και επιστήμονες που εργάζονται εκεί εδώ και 10 χρόνια δήλωναν έτοιμοι να προχωρήσουν στο πείραμα.

ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ


Αφού τα χρήματα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι για τους φτωχούς, τότε γιατί οι λογαριασμοί είναι γεμάτοι με δισσεκατομύρια ενώ δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας υποφέρουν, χιλιάδες παντρεμένες γυναίκες προχωρούν σε εκτρώσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας να συντηρήσουν τα παιδιά τους, χιλιάδες ηλικιωμένοι ζούν ξεχασμένοι και πάμπτωχοι;

ΟΙ ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ SUPER MARKET ΧΤΥΠΗΣΑΝ

Οι ρομπέν των super market χτύπησαν στους Αμπελοκήπους της Αθήνας και στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.
Πήραν ποσότητες τροφίμων και τις μοίρασαν σε λαικές

ΠΡΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ;

Όλα τα κόμματα αρνούνται τη συνεργασία μεταξύ τους αλλά ταυτόχρονα ήδη μιλάνε όλοι για εξακομματική βουλή.
Τίθεται λοιπόν το θέμα, ποιός θα κυβερνήσει;
Tίθεται επίσης το δίλλημα για το τι είναι καλύτερο, μία μέτρια κυβέρνηση ή η πλήρης ακυβερνησία;
Tα μεγάλα κόμματα ρίχνουν στο τραπέζι τον μπαμπούλα της ακυβερνησίας και τα μικρά κόμματα λένε οτι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, χωρίς όμως να λένε ποιά είναι η λύση

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΠΑΡΑΖ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ;

Σε 48ωρες κυλιόμενες απεργίες προχώρησαν οι τελωνιακοί υπάλληλοι. Θα εκτελωνίζονται μόνο ευπαθή προιόντα. Η απεργία γίνεται για την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στον προυπολογισμό των ΔΕΤΕ (δικαιώματα είσπραξης τελωνειακών εσόδων).
Υπολογίζεται οτι αν δεν λυθεί το θέμα απο την ερχόμενη Τετάρτη θα φανεί έλλειψη καυσίμων.
Σήμερα απεργούν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ απο τις 9 έως τη 1 το μεσημέρι. Αίτημά τους η ένταξή τους σε ανώτερη κατηγορία βαρέων ενσήμων

HMEΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. ΔΩΡΕΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ


Σειρά εκδηλώσεων για το επιβατικό κοινό με τίτλο: Γιορτή Μέσων Μαζικής Μεταφοράς "Βάλε Χ στα Ι.Χ.", διοργανώνει σήμερα στο Σύνταγμα το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως ένας παράγοντας που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση θα κλείσει με Live μουσική από το μουσικό σχήμα "Αλχημιστές". Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο ΟΤΕ και η Cosmote. Οι δύο εταιρίες σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα θα ενημερώνουν το κοινό για τα προγράμματα ανακύκλωσης που προωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι δωρεάν. Αξίζει πάντως να διευκρινιστεί ότι ειδικά και για τον Προαστιακό, η δωρεάν μετακίνηση αφορά το κομμάτι της διαδρομής από τον Πειραιά έως τη Μαγούλα και από τον Πειραιά έως το Κορωπί, που εντάσσονται στον αστικό κύκλο.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Σύσκεψη με την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχει αύριο στις 12.00 ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Έναρξη εργασιών ημερίδας για τη Ναυτιλία από τον πρωθυπουργό

Την έναρξη των εργασιών για τον παράλληλο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας κήρυξε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή του παγκόσμιου ναυτιλιακού οργανισμού, τόσο στη μείωση των θαλάσσιων ατυχημάτων, όσο και στη διευρυνόμενη ευαισθησία του οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) που γιορτάζει τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή του ως παράδειγμα πολύπλευρης και θεσμικής συνεργασίας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας πως η Ελλάδα θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον Παγκόσμιο Οργανισμό, τόσο για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στο χώρο της Ναυτιλίας, όσο και με την υποστήριξή της σε θέματα έγκαιρης εισαγωγής νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Καραμανλής αφού χαρακτήρισε τιμή για την Ελλάδα τη φιλοξενία των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, έκλεισε το χαιρετισμό του με την υπόσχεση πως η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις χαιρέτισε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας, ο οποίος τόνισε, πως "ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία στις απαιτήσεις των καιρών".

Μετά το 2005 η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας εορτάζεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου όπως η Λισαβόνα, η Σιγκαπούρη και το Σάο Πάολο στο παρελθόν.

Φέτος ήταν η σειρά της Αθήνας να φιλοξενήσει τον παράλληλο εορτασμό της Παγκόσμιας Ναυτιλιακής Κοινότητας και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ευθ. Μητρόπουλος, είναι ευτυχής συγκυρία που το 2008 ο Οργανισμός γιορτάζει τα 60 χρόνια στην υπηρεσία της ναυτιλίας σε μια χώρα με κορυφαία ναυτική παράδοση.

Ο κ. Μητρόπουλος έκανε ιδιαίτερο λόγο στην ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση της σύγχρονης ναυτιλίας και δεσμεύτηκε πως μία από τις βασικές προτεραιότητες του Οργανισμού, θα είναι η μείωση των εκπομπών αερίων από τα εμπορικά πλοία.

Τέλος, ο γγ του Οργανισμού αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων της σύγχρονης πειρατίας.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, θα ολοκληρωθούν με ειδικές εκδηλώσεις στο Γαλαξίδι.

Συνάντηση με τον Δανό πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Δανό ομόλογό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, Ευρωπαϊκής Ενωσης, οικονομικά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, καθώς και ενεργειακά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη δήλωσή του, εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο χαρακτήρισε άριστο και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Δανού ομολόγου του στην Αθήνα, υπογραμμίζει την κοινή πρόθεση των δύο για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων αυτών.

Οι δυνατότητες στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων και της έρευνας είναι μεγάλες, είπε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάληψης κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.

Συζητήθηκαν επίσης, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, οι προοπτικές εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας και το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στον Καύκασο ενόψει και της ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, καθώς και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Ράσμουσεν για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Ετέθη επίσης το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και το ζήτημα της συνεργασίας των χωρών της ΕΕ στον τομέα της φύλαξης των συνόρων που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας.

Δόθηκε έμφαση, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως επίσης και της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου υπάρχουν οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Δανίας.

Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, ότι ο διεθνής συντονισμός είναι επιβεβλημένος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια αυτά προβλήματα.

Τέλος, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, συζητήθηκε το πρόβλημα της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και οι προτεραιότητες για τη διασφάλιση της δυναμικής των οικονομιών και για την ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων.

Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κρίση που μαστίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και τις παρενέργειές του στις ευρωπαϊκές οικονομίες, είπε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα παρά μόνο προβλήματα που προκύπτουν λόγω παρενεργειών της κρίσης στις ΗΠΑ.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχουν κανόνες που μας δίνουν τις δυνατότητες να παίξουμε ρυθμιστικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ο κ. Καραμανλής.

Τέλος, σε ερώτηση για μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Ράσμουσεν για τη θέση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί τέτοιο θέμα, εξήρε πάντως, τις δυνατότητες και τις ικανότητες του Δανού ομολόγου του.

Από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα των κλιματικών αλλαγών, τόνισε την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα και έδωσε έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και τάχθηκε υπέρ, όπως είπε, αποτελεσματικών πολιτικών επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών και, τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της Γεωργίας και της Ρωσίας καταδικάζοντας με έμφαση, όπως είπε, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γεωργίας.

Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται τώρα να γίνει γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού της Δανίας.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των αντιπροσωπειών τους.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΤΖΦΕΡΗ


"Από σήμερα μεγαλώνει ημερολογιακά η νύκτα και απ΄ ότι φαίνεται έχουμε μπροστά μας και μία μεγάλη πολιτική νύκτα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταρρέει και αποκλειστικός υπαίτιος, είναι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Ο λαός δεν τον συγχώρησε, από την στιγμή που υπέθαλψε, πολιτικά υπόλογους και υπόδικους στην συνείδηση του Ελληνικού λαού", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης ερωτηθείς, για τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, εάν οι συναντήσεις του με τον κ. Τατούλη και τον κ. Πολύδωρα, υποδηλώνουν κάποιο φλερτ, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, είπε:

«Φλερτ υπάρχει όταν δεν υπάρχει αγάπη. Εγώ με όλα αυτά τα παιδιά, δώσαμε τη μεγάλη μάχη και στη δεκαετία του ΄80 και στη δεκαετία του ΄90, για να διώξουμε «το κακό ΠΑΣΟΚ». Αυτοί πολέμησαν, αυτοί αγωνίστηκαν και κάποιοι άλλοι τώρα καρπούνται, τον ιδρώτα τους. Είναι κατάντια. Έχω πάντα ευήκοον ους σ΄ αυτούς τους τίμιους αγωνιστές της μεγάλης παράταξης. Και υπενθυμίζω ότι η παράταξη, τώρα πλέον, έχει δύο κόμματα και όχι ένα. Και ως εκ τούτου πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι όσο βρωμίζουν τον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, της οποίας είμαστε και οι δύο μέτοχοι, βλάπτουν σοβαρά τη συνύπαρξη, για μελλοντικές αυριανές σκέψεις και ιδέες».

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα τόνισε ότι "από το κολοβό «Βέτο» φτάσαμε στην πλήρη κυριαρχία των Σκοπιανών, στο θέμα που υπάρχει ανάμεσά μας. Η έλλειψη του κ. Μολυβιάτη είναι καταλυτική.

«Η κ. Μπακογιάννη οδηγεί το μεγάλο Εθνικό Θέμα σε καταστροφή. Ήδη παρακαλούμε να δεχτούν το «Μακεδονία» με το πρόθεμα «Άνω». Έχουμε φθάσει, να συζητάμε πράγματα, τα οποία ήταν ανήκουστα πριν από ένα χρόνο", υπογράμμισε ο κ.Καρατζαφέρης.

Για τον υπουργό Οικονομίας, ο κ.Καρατζαφέρης δήλωσε ότι "έχει αποτύχει και ο Κ.Καραμανλής κωφεύει", ενώ για τον Θ.Ρουσόπουλο ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός "επιμένει να στηρίζει τον άνθρωπο, ο οποίος έχει καταλύσει σχεδόν όλους τους θεσμούς της χώρας, ακόμα και το Αγιο Όρος".

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

XIΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Συνολικά 53.000 παιδιά στην Κίνα χρειάστηκαν ιατρική παρακολούθηση εξαιτίας του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος και περίπου 13.000 από αυτά εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε πως χθες Κυριακή νοσηλεύονταν 12.892 παιδιά, από τα οποία 104 βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως 39.965 παιδιά που κατανάλωσαν γάλα σε σκόνη δέχτηκαν ιατρικές φροντίδες, αλλά έχουν αναρρώσει.

Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ οι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια τους και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα, κυρίως το γάλα Dairy Farm της Nestl?, αφού έλεγχοι έδειξαν ότι περιέχουν μελαμίνη.

"Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων που έδειξαν ότι στο συγκεκριμένο γάλα ανιχνεύτηκε μελαμίνη", επισήμανε εκπρόσωπος της αλυσίδας Welcome.

Τέσσερα νήπια έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Σεπτεμβρίου ύστερα από την κατανάλωση του νοθευμένου με μελαμίνη γάλακτος σε σκόνη. Η μελαμίνη είναι τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και κόλλας.

Η Γαλλία, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί γάλα με προέλευση από την Κίνα στην Ευρώπη και υπενθύμισε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Γεωργίας, Υγείας και Οικονομίας υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους.

"Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί γάλα από την Κίνα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο υπουργός Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε εξάλλου στις 12 Σεπτεμβρίου ότι δεν γίνονται εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Γαλλία υπενθυμίζει επίσης ότι η εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα απαγορεύεται από το 2002 και η απαγόρευση αυτή συμπεριλαμβάνει και το βρεφικό γάλα.
ΠΗΓΗ ΑΝΑ MPA

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΙ;


Τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ αρνείται να συνεργαστεί με άλλα πολιτικά κόμματα ανέπτυξε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Α. Παπαρήγα μιλώντας στο Φεστιβάλ ΚΚΕ -ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη , ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός της για την πολιτική συμμαχιών. Παράλληλα, έντονη ήταν η κριτική της κ. Παπαρήγα προς τα δύο μεγάλα κόμματα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ , τις προτάσεις του οποίου χαρακτήρισε ως <<τρύπιο σωσίβιο>> H κ. Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας της έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή της δράσης του κόμματος-καθώς φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση του- για να υπογραμμίσει ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την 90χρονη πορεία του. Ενδεικτικά η Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην αντίθεση του κόμματος στην Μικρασιατική εκστρατεία, στην δράση του ΔΣΕ που <<αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα>>, στην <<τολμηρή και σωστή>> θέση που πήρε το 1974 ότι <<η μετάβαση από την δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία έγινε με συναλλαγή>>, ενώ υπογράμμισε ότι <<είμαστε υπερήφανοι γιατί, στην πιο δύσκολη περίοδο για το σοσιαλιστικό σύστημα και το κομμουνιστικό κίνημα, όταν τα "ποντίκια", στελέχη και αρχηγοί, "εγκατέλειπαν το καράβι" εμείς μιλούσαμε για νίκη της αντεπανάστασης. Υπερασπιστήκαμε το ρόλο και την προσφορά του σοσιαλισμού τον 20ο αιώνα, την ιστορική αναγκαιότητά του, το γεγονός ότι η εποχή μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό>> Επίσης η κ. Παπαρήγα υπερασπίστηκε την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον ενιαίο Συνασπισμό το 1991 τονίζοντας ότι <<το 1991 δεν σταθήκαμε απλά στο ύψος των περιστάσεων όταν αποφύγαμε την εθελοντική διάχυση άρα αυτοδιάλυση του Κόμματος στο τότε Συνασπισμό της Αριστεράς. Το σημαντικό είναι ότι κρατήσαμε την ιστορική συνέχεια του ΚΚΕ, δεν χάθηκε ούτε μια μέρα χωρίς να παρεμβαίνουμε στους καθημερινούς αγώνες>>. Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο δικομματισμός έχει υποστεί ρήγματα και σε αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ απαντά με το κάλεσμα να τον φέρουμε σε πλήρη, ολοσχερή αδυναμία. Η Γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η αστική τάξη στη χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες να επαναφέρει το ντέρμπι του δικομματισμού ή ένα μεσοδιάστημα κυβερνήσεων συνεργασίας κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς. Σε αυτή την προσπάθεια , το ΚΚΕ απαντά "μη σταματάτε", "αποδυναμώστε τα αστικά κόμματα", "μη ψάχνετε για διαφορές". Η μόνη ουσιαστική διαφορά, πρόσθεσε, είναι ο μεταξύ τους εγωιστικός και ιδιοτελής ανταγωνισμός για το ποιος θα είναι στο κυβερνητικό τιμόνι. Εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι ο δικομματισμός δεν είναι παντοδύναμος, , ενώ σχολιάζοντας την διεθνή οικονομική κρίση είπε ότι οι προβληματισμοί, που γίνονται για εθνική, περιφερειακή ή παγκόσμια διακρατική διαχείριση της κίνησης κεφαλαίων στην χρηματαγορά, δεν είναι αποτελεσματικοί, καθώς έχει γίνει μεγάλη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε συνθήκες απελευθερωμένης αγοράς. Είναι ενδεχόμενο, σημείωσε, να χτυπήσει συγχρονισμένη κρίση στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως είναι ενδεχόμενο να προηγηθεί οικονομική κρίση στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες βαλκανικές οικονομίες. Τότε η επίθεση σε βάρος των λαών θα είναι ακόμη χειρότερα. Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι. Το αστικό πολιτικό σύστημα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, δηλαδή ο ιμπεριαλισμός, έχει προ πολλού χάσει την όποια δυνατότητα και ικανότητα είχε να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις που οδηγούσαν σε σχετική η και σε ορισμένες φάσεις απόλυτη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Σήμερα έχει γίνει πιο αντιδραστικός και βάρβαρος, και δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω. Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κ. Παπαρήγα απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η αστική τάξη και τα κόμματα που την υπηρετούν, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αξιοποίησαν και αξιοποιούν, σκανδαλωδώς, τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και προγράμματα, προπαντός την πείρα των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, μοιράζοντας απλόχερα χρήματα, βγαλμένα από τον μόχθο των λαών για να δυναμώσει και να διευρυνθεί η εργατική αριστοκρατία. Λαδώνουν προκλητικά, δίνουν απλόχερα μίζες. Αμείβουν εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων που συναινούν ή προσχωρούν στην συναίνεση. Δείχνουν γαλαντομία στις στημένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να διαμορφωθεί με ασφάλεια ένα στρώμα βολεμένων που προπαγανδίζουν την υποταγή με αριστερά και συντηρητικά εκσυγχρονιστικά συνθήματα. Μοιράζουν απλόχερα χρήματα και προνόμια σε ορισμένα ανώτερα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, για να οργανωθεί η συμμαχία της αστικής τάξης, για να διαβρωθούν συνειδήσεις, να παρεμποδίσουν την συμμαχία των αντιμονοπωλιακών κοινωνικών δυνάμεων. Στηρίζεται απλόχερα ο οπορτουνισμός και ταυτόχρονα πιέζεται προς τη μια ή άλλη κατεύθυνση ανάλογα με τις ανάγκες της συγκυρίας. Πότε να γίνει κυβερνητικό δεκανίκι, πότε αντιπολιτευτικό ανάχωμα απέναντι στο ΚΚΕ και στο εργατικό κίνημα. Όσο ανεβαίνουν οι αντιπολιτευτικές κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο γίνεται ολοφάνερο ότι η πρότασή του ούτε των πονοκέφαλο των εργαζομένων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Οι προτάσεις του είναι ένα τρύπιο σωσίβιο. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η κ. Παπαρήγα παρέθεσε την πολιτική του ΚΚΕ και κυρίως την πολιτική συμμαχιών τονίζοντας ότι <<στην πρότασή μας για συμμαχία δίνουμε κοινωνική και πολιτική ταυτότητα με βάση αντικειμενικές δυνάμεις και όχι συνθήματα, αφηρημένα οράματα και υποκειμενικούς αυτοπροσδιορισμούς>>. Η συμμαχία που προτείνουμε, πρόσθεσε, εδράζεται στα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς. Σ΄ αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνουμε και τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρας μας, είτε έχουν είτε δεν έχουν νομιμοποιηθεί.Ειδικότερα η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε: Εξειδικεύουμε τη συμμαχία σε ειδικά προγράμματα δράσης για τη νεολαία και τις γυναίκες που ανήκουν ή προοπτικά εντάσσονται σ' αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Την εδραιώνουμε και την επεκτείνουμε και στο επίπεδο της πολιτικής συμμαχίας. Σήμερα αυτή φαίνεται πιο δύσκολη αλλά αυτό είναι ζήτημα συσχετισμού. Οι συσχετισμοί αλλάζουν με τη θέληση και τη δράση του λαού. Όσο πιο γρήγορα απεγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις από την ηττοπάθεια και την επιρροή της στρατηγικής των μονοπωλίων, τόσο πιο γρήγορα θα επέλθουν αλλαγές και στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Αλλαγές ουσιαστικές και όχι μόνο στην μορφή όπως έγινε στο παρελθόν όταν η ΝΔ αντικατέστησε την ΕΡΕ, το ΠΑΣΟΚ την ΕΚ. Κάτω από το βάρος θετικών εξελίξεων στο κίνημα και στη λαϊκή συνείδηση, είναι δυνατό να εμφανισθούν νέα πολιτικά σχήματα που θα προσανατολίζονται σε ρήξη με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, με την στρατηγική του κεφαλαίου. Τότε και δική μας ευθύνη είναι να ανταποκριθούμε. Είναι και δικό μας θέμα να βοηθήσουμε, όμως δεν εξαρτώνται τα πάντα από εμάς. Βάση της συμμαχίας, διευκρίνισε η κ. Παπαρήγα είναι η αντίθεση και η ρήξη με τα μονοπώλια , τον ιμπεριαλισμό κατά συνέπεια και με τα κόμματα που τα υπηρετούν. Δεν απαιτούμε συμφωνία με τον σοσιαλισμό, ταύτιση με την ιδεολογία του ΚΚΕ. Εκτιμάμε όμως ότι η προοπτική της λαϊκής εξουσίας μπορεί να αποτελέσει κοινό τόπο, ώστε η συμμαχία να εγγυηθεί αλλαγή κατεύθυνσης, άλλο δρόμο ανάπτυξης, φιλεργατικό, φιλολαϊκό, χωρίς τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν γίνεται να υπηρετεί κανείς δύο αφεντάδες, επαναλαμβάνουμε ή το λαό ή τα μονοπώλια. Υπό το πρίσμα αυτό η κ. Παπαρήγα απέρριψε το ενδεχόμενο μιας προσωρινής συμμαχίας με κάποιες δυνάμεις για την αντιμετώπιση ορισμένων οξυμένων προβλημάτων τονίζοντας ότι : << Μα αν σήμερα τα οξυμένα προβλήματα ήταν μόνο 3-4 ή και 5-6 τότε ίσως δεν θα μιλούσαμε για ασφυξία και αδιέξοδα. Ύστερα, ακόμα και αν αυθαίρετα ξεχωρίσουμε κάποια προβλήματα, αψηφώντας πολλά άλλα, μήπως και τότε μπορεί να υπάρχει συμφωνία λόγου χάρη με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν υπάρχουν ξεκρέμαστα προβλήματα, που δεν είναι απόρροια μιας γενικής πολιτικής γραμμής που σήμερα μάλιστα χαράσσεται σε όλα τα ζητήματα σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Υπάρχουν προβλήματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της μικρομεσαίας αγροτιάς. Υπάρχει το πρόβλημα των συνεπειών από την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης της αγοράς, των συνεπειών από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των ελληνοαμερικανικών συμφωνιών που έχουν συνέπειες στο πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό πεδίο, στο πεδίο των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών>>. Διευκρινίζοντας περαιτέρω τη θέση της αυτή , η κ. Παπαρήγα είπε ότι μια συμφωνία αντιπολίτευσης είναι στην ουσία και μια συμφωνία πιθανής διακυβέρνησης, η με την δική μας αντίληψη πολιτικής εξουσίας. Μια κυβέρνηση όποια μορφή και να έχει, υποχρεώνεται να χαράξει μια συνολική στρατηγική που σε γενικές γραμμές απαντά στο ζήτημα η με τα μονοπώλια ή με το λαό , η με τον ιμπεριαλισμό η με το λαό. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, των χαμένων ελπίδων, με την συμμετοχή και την συναίνεση του ΚΚΕ.
Πηγή ΑNΑ ΜPA