Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

ΤΑ ΙΡΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Σύμφωνα με δήλωση που έκανε την Κυριακή, 17 Αυγούστου 2008, στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο επικεφαλής της ιρανικής αεροπορίας κ. Μιγκάνι, τα ιρανικά πολεμικά αεροπλάνα έχουν βελτιωθεί και μπορούν πλέον να φτάσουν εύκολα μέχρι το Ισραήλ. Μπορούν δηλ. να διανύσουν πλέον 1800 μίλια χωρίς ανεφοδιασμό. Η απόσταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ είναι 500 μίλια. Δεν δόθηκαν περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

Την Κυριακή, 17 Αυγούστου 2008, το Ιράν εκτόξευσε τον πρώτο του δορυφόρο. Ο δορυφόρος ονομάζεται Omid (Ελπίδα), κατασκευάστηκε από Ιρανούς επιστήμονες και εκτοξεύτηκε με ιρανικό πύραυλο.

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΒ: ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος κ. Μεντβέντεβ την Κυριακή, 17 Αυγούστου 2008, με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Σαρκοζί, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αρχίσουν την αποχώρησή τους από τη Γεωργία την Δευτέρα, 18 Αυγούστου.

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ

Τα δύο αμερικανικά πλοία USNS Comfort και USNS Mercy δεν έχουν περάσει ακόμη από τα στενά του Βοσπόρου με προορισμό τη Γεωργία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, οι Η.Π.Α. δεν έχουν κάνει ακόμη επίσημα αίτηση άδειας για να περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου.
Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τα πλοία θα κάνουν πολλές εβδομάδες να φτάσουν και παραπονέθηκαν ότι η Τουρκία είναι απρόθυμη να τους δώσει άδεια να περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου.

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού στρατού, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει σταδιακά την αποχώρησή τους από τα γεωργιανά εδάφη. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η γεωργιανή πλευρά. Βέβαια ακόμα ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που διασχίζει τη χώρα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ρωσίας, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να φύγουν από την Αμπχαζία και τη Ν. Οσσετία, καθώς πρέπει να διαφυλάξουν την ασφάλεια των δύο περιοχών.