Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Άλλοι 500 στρατιώτες έρχονται να προστεθούν στους 3000 που ήδη περιπολούν στις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, με σκοπό τη μείωση της εγκληματικότητας και τη διασφάλιση των πολιτών. Στην απόφαση αυτή έφτασε η ιταλική κυβέρνηση μετά το θάνατο έξι Αφρικανών μεταναστών και ενός Ιταλού από σφαίρες στη Νάπολι. Το περιστατικό αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την ιταλική μαφία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ – ΡΑΪΣ

Η υπουργός εξωτερικών κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008, στην Ν. Υόρκη με την Αμερικανίδα ομόλογό της κ. Ράις. Η κ. Ράις εξέφρασε την επιθυμία της για άμεση λύση του Σκοπιανού, για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της Κύπρου, καθώς και άλλα διεθνή θέματα, όπως η κατάσταση στον Καύκασο.

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΒ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008, ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Μεντβέντεβ σε επίσκεψή του σε ναυτική βάση του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός του ρωσικού στρατού. Θα οργανώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, τα οπλικά συστήματα και την κοινωνική υποστήριξη των στρατιωτικών πολύ πιο γρήγορα, γιατί οι περιστάσεις μας πιέζουν να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο κ. Μεντβέντεβ. Έθεσε μάλιστα δύο βασικούς στόχους: τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και την βελτίωση της κατάστασης των στρατιωτικών, παρέχοντας υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ GPS

Ένας προωθητικός ρωσικός πύραυλος Proton εκτοξεύτηκε την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008, από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ. Ο πύραυλος αυτός έθεσε σε τροχιά τρεις ρωσικούς δορυφόρους, που αποτελούν μέρος του συστήματος GLONASS, του ρωσικού δηλαδή συστήματος παγκόσμιας πλοήγησης (GPS – Global Positioning System).
Το GLONASS αποτελούνταν μέχρι σήμερα από 16 δορυφόρους, από τους οποίους 2 είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας. Τουλάχιστον 18 δορυφόροι πρέπει να είναι σε λειτουργία για να καλύπτει ικανοποιητικά ολόκληρη την Ρωσία το σύστημα, ενώ η πλήρης ολοκλήρωσή του απαιτεί 24 δορυφόρους.

ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008, στρατεύματα του Πακιστάν άνοιξαν πυρ κατά αμερικανικών ελικοπτέρων που περιπολούσαν στα σύνορα Αφγανιστάν – Πακιστάν, αυξάνοντας έτσι την ένταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις Η.Π.Α. και το Πακιστάν. Οι Η.Π.Α. ισχυρίζονται ότι μέσα στα εδάφη του Πακιστάν κρύβονται βασικοί πυρήνες της Αλ-Κάιντα και έχουν διεξάγει πολλές επιχειρήσεις από αέρος στην περιοχή των συνόρων του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, εκτελώντας χτυπήματα και μέσα στα εδάφη του Πακιστάν, κάτι που έχει εξοργίσει τους πολίτες του Πακιστάν. Ο πρόεδρος πάντως του Πακιστάν είπε ότι απλώς εκτόξευσαν φωτοβολίδες τα στρατεύματα του Πακιστάν.

ΕΦΗΒΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΗ ΣΤΗΝ Ν. ΟΣΣΕΤΙΑ

Την ζωή του έχασε ένα 13χρονο αγόρι στη πρωτεύουσα της Ν. Οσσετίας, Τσκινβάλι, και άλλα άτομα τραυματίστηκαν την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008, όταν εξερράγη νάρκη, η οποία είχε μείνει στην περιοχή από την πρόσφατη σύγκρουση με τη Γεωργία. Άλλη μια νάρκη βρέθηκε στην ίδια περιοχή και εξουδετερώθηκε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΒΡΟΦ – ΡΑΪΣ

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ συναντήθηκε την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, με την υπουργό εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Ράις. Ήταν η πρώτη συνάντηση μετά την σύγκρουση στη Γεωργία. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και απαγορεύτηκε η παρουσία σε δημοσιογράφους. Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης, αλλά μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που προέρχονται από πηγή μέσα από την σουδανική κυβέρνηση, οι έντεκα Ευρωπαίοι τουρίστες και οι οκτώ Αιγύπτιοι οδηγοί τους, που έπεσαν θύματα απαγωγής πριν λίγες μέρες στην Αίγυπτο, έχουν μεταφερθεί από τους απαγωγείς τους από το Σουδάν στην Λιβύη, λόγω έλλειψης πόσιμου νερού στην περιοχή του Σουδάν που βρισκόταν.

Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ Ν. ΟΣΣΕΤΙΑ

Το ερευνητικό σώμα της Ρωσίας που ανέλαβε να συγκεντρώσει στοιχεία για την γεωργιανή επίθεση στη Ν. Οσσετία, ανακοίνωσε την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008, ότι έχει πλέον αρκετά στοιχεία για να δικαστεί σε διεθνή δικαστήρια η Γεωργία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Ν. Οσσετία.

ΠΟΥΤΙΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΩΝ

Την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει ξανά τον πυρηνικό στόλο παγοθραυστικών. Θα κινηθούμε ήρεμα προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας στο νου μας και ένα άλλο στοιχείο – την περαιτέρω εξερεύνηση του «Δρόμου της Βόρειας Θάλασσας», είπε ο κ. Πούτιν. Ο «Δρόμος της Βόρειας Θάλασσας» είναι μια θαλάσσια διαδρομή που ενώνει τον Ατλαντικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό και είναι παράλληλη με τις ρωσικές ακτές στην άπω Ανατολή και τη Σιβηρία. Η διαδρομή αυτή είναι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου κλειστή από πάγους και μόνο οκτώ εβδομάδες το χρόνο απελευθερώνεται.
Όσον αφορά την παρουσία της Ρωσίας στην Αρκτική, αυτή είναι σύμφωνη με τους διεθνείς νόμους, είπε ο κ. Πούτιν.

"ΨΩΝΙΣΕ" ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ


Τελικά ένα δις δολλάρια έδωσε ο Τσάβες στον Πούτιν για όπλα τεχνολογίας αιχμής. Τα όπλα αυτά θα πληρωθούν μέσω ρωσικού δανείου που θα ξεχρεωθεί "άχρι καιρού".

Είναι σαφές οτι πρόκειται περι ρωσικής επίδειξης ισχύος για το πως σκοπεύουν να στηρίξουν εκείνους που θα σταθούν δίπλα τους στην αντιπαράθεσή τους με τις ΗΠΑ.

ΝΕΑ ΥΠΕΡΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ


Νέα υπεραεροσκάφη θα παρουσιάσουν σύντομα στη διεθνή αγορά οι Ρώσοι με σκοπό να καταστήσουν την αεροπορική βιομηχανία τους πρώτη σε πωλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

ΡΩΣΙΚΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ Ν. ΟΣΕΤΙΑΣ


Ο Πούτιν δήλωσε οτι τα σύνορα της Ν. Οσετίας θα γίνουν σύνορα της Ρωσίας και κανείς δεν θα τολμήσει να αγγίξει την αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας. Μέσω της ανεξαρτητοποίησης της Ν. Οσετίας τα εδάφη της προστίθενται ντε φάκτο στην αχανή Ρωσική Ομοσπονδία.

ΤΣΑΒΕΣ: VIVA RUSSIA


Μεγάλη θεωρείται η επιτυχία του Τσάβες στη Μόσχα. Θα πάρει ρωσικά όπλα με ρωσικό δάνειο. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο σημείο και ο πονοκέφαλος των ΗΠΑ είναι δεδομένος , αφού ο Πούτιν μπορεί να εγκαταστήσει στο νότο των ΗΠΑ όποια βάση θέλει.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞ

Μνήμες από την υπόθεση εξαφάνισης του Άλεξ Μεχισβίλι αναβιώνουν από το πρωί στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε η δίκη των πέντε ανηλίκων οι οποίοι κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου. «Η δίκη είναι η τελευταία μας ελπίδα για να δούμε πού είναι ο Άλεξ», δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της δίκης η Νατέλα Ινσουαΐντσε -μητέρα του 11χρονου αγορίου και τραγική φιγούρα της υπόθεσης- εκφράζοντας, παράλληλα, την εμπιστοσύνη της στη Δικαιοσύνη και ζητώντας την τιμωρία των ενόχων. Η δίκη για την οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν περί τους εκατό μάρτυρες, διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα 213 του Δικαστικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης, έξω από το οποίο έχουν μαζευτεί από το πρωί φίλοι και συγγενείς του άτυχου αγοριού, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2006. Το παρών τους έξω από τα δικαστήρια έδωσαν και απλοί κάτοικοι της Βέροιας, μέλη του Συλλόγου Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας και της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, που ύψωσαν τρία πλακάτ. «Δικαίωση για τον Άλεξ», «Συμπαράσταση στη μητέρα της Βέροιας», «Δικαίωση στον αγώνα της Νατέλας» ανέφεραν τα πλακάτ, μεταφέροντας κατά γενική ομολογία την αγωνία μίας ολόκληρης κοινωνίας, που ζητά να λάμψει η αλήθεια γύρω από αυτήν την υπόθεση και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε ύστερα από πολύμηνη δικαστική διερεύνηση, οι πέντε ανήλικοι -ηλικίας σήμερα 14 και 15 ετών- αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο, από κοινού, και της περιύβρισης νεκρού από κοινού. Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι είναι αλβανικής και ρουμανικής καταγωγής, ένα προέρχεται από τη Βόρειο Ήπειρο και τα άλλα δύο ελληνόπουλα αδέρφια. Μαζί τους θα καθίσει στο εδώλιο ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο ανηλίκων από την Ελλάδα, ηλικίας σήμερα 17 ετών, που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ’ εξακολούθηση. Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση διώκονται επίσης οι γονείς των παιδιών -επτά άτομα- που παραπέμπονται σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Εξάλλου, ο παππούς των ανηλίκων κατηγορουμένων από την Ελλάδα θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση. Η διεξαγωγή των παραπάνω δικών έχει προσδιοριστεί σε άλλες ημερομηνίες.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει αύριο περιοδεία στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα στις 10 το πρωί θα επισκεφθεί την «Ολυμπιακή», στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στις 12:00 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ στις 13:30 θα επισκεφθεί την Ζήμενς. Επίσης η κα Παπαρήγα, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΕΚΡΗΞΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, 25 Σεπτεμβρίου 2008, σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Αμπχαζία. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Ο ΤΣΑΒΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κ. Τσάβες αναμένεται να φτάσει σήμερα, Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008, στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας κ. Μεντβέντεβ, για να υπογράψουν πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες. Επίσης ο κ. Τσάβες μεταξύ των άλλων θα συζητήσει με τον κ. Μεντβέντεβ την πιθανότητα δημιουργίας μιας τράπεζας που θα ανήκει στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.

ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ


Τρείς Κινέζοι αστροναύτες ετοιμάζονται για εκτόξευση στο διάστημα. Κατά την αποστολή αυτή θα κάνουν και τον πρώτο κινέζικο διαστημικό περίπατο.
Η εκτόξευση θα γίνει την Πέμπτη στις 10 περίπου το πρωί τοπική ώρα απο τη βάση Τζίου Κουάν της επαρχίας Γκανσού.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή που είχε με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και δέκα λεπτά και έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ. Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος αργά το βράδυ της Τετάρτης επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες». Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει «ειλικρινής πολιτική βούληση» από μέρους της Αθήνας για λύση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» στην ΠΓΔΜ. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής». Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είχα μια μακρά συζήτηση με τον κ. Νίμιτς. Μια συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την ανασκόπηση του συνόλου της διαπραγματευτικής πορείας. Συζητήσαμε τα διάφορα θέματα τα οποία μας απασχολούν. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί επί της ουσίας με τους διαπραγματευτές μέσα στην επόμενη, μεθεπόμενη βδομάδα, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η ελληνική πλευρά είχε άλλη μια φορά την ευκαιρία να δηλώσει καθαρά στον διαπραγματευτή την εποικοδομητική της θέση, τη βούλησή της για ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναθέσω στον κ. Νίμιτς τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια και πληρότητα». Σε ερώτηση «τι εννοεί ο κ.Νίμιτς με τη μακεδονική εθνότητα που κάνει αναφορά στις ιδέες που είχε δώσει στις δυο πλευρές», η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Ίσα, ίσα, αυτό το οποίο είπε και είναι απολύτως σαφές είναι ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής. Μιλάμε για το όνομα και αυτή είναι η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται». Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση «χωρίς νικητές και ηττημένους». Δηλώσεις Μ. Νίμιτς «Δεν ασχολούμαστε με εθνικές ταυτότητες ή ιστορικές ταυτότητες. Ασχολούμαστε με το όνομα του κράτους και σε μια διαπραγμάτευση δεν ασχολούμαστε με τις εθνικές ή άλλες προσωπικές ταυτότητες λαών», δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι άκουσε «μερικά από τα σχόλια» πάνω στις ιδέες που παρουσίασε στους διαπραγματευτές. Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «υπάρχει καλύτερη κατανόηση της κάθε θέσης», σημειώνοντας: «Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που είναι σημαντικά και δεν έχει υπάρξει λύση τους. Θα εργαστούμε πάνω σ’ αυτά. Ένα πράγμα για το οποίο εντυπωσιάστηκα ήταν η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αγωνιστεί να λύσει το θέμα σ’ ένα δυνατό χρονικό πλαίσιο. Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να λυθεί αν και οι δυο πλευρές δεν βρουν μια συμφωνία που να καλύπτει και τις δυο, αλλά η αίσθηση που σίγουρα λαμβάνω σήμερα από την ελληνική πλευρά είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει κάτι που θα δώσει λύση και που θα είναι ικανοποιητική». Σε ερώτηση αν υπάρχει «πρόσφορο έδαφος για πρόοδο», ο κ. Νίμιτς υποστήριξε: «Νομίζω ότι υπάρχει σοβαρή σκέψη και στις δυο κυβερνήσεις για τις ιδέες που παρουσίασα πάνω στις δικές τους ιδέες και νομίζω ότι βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ σημαντικό στάδιο των συνομιλιών. Δεν είμαι απογοητευμένος». Στην ερώτηση αν συνεργάζεται και με άλλες κυβερνήσεις πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, είπε: «Μιλάω με άλλες κυβερνήσεις κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Έχω μιλήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν μοιράζομαι τις ιδέες μου μαζί τους. Δεν δίνω ποτέ σε κανένα τις ιδέες που παρουσιάζω στα δυο μέρη. Ένας αριθμός κρατών, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενδιαφέρονται πολύ γι’ αυτό το θέμα και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και για τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και άλλου». Στην ερώτηση αν είπε στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι για λύση και τι, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, επεσήμανε ότι «συνομιλούν πολύ σοβαρά και υπάρχει πολιτική θέληση στην ηγεσία της Ελλάδας να προσπαθήσουν να λύσουν το θέμα». Στη συνέχεια, ρωτήθηκε: «Στην Σκοπιανή πλευρά, δεν υπάρχει σταθερή γραμμή. Σας ανησυχεί αυτό;». Απάντησε ως εξής: «Καμία χώρα δεν έχει 100% τον ίδιο τρόπο που βλέπει τα πράγματα, και μέσα στην ίδια την χώρα και μέσα στην ίδια την ηγεσία. Όταν μιλάω με την ελληνική ηγεσία, με την υπουργό Εξωτερικών, παίρνω καθαρές θέσεις. Και στα Σκόπια, η κυβέρνηση μου μιλά πολύ καθαρά και με μια φωνή. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές, αλλά νομίζω ότι πάνω σ’ αυτό το θέμα λαμβάνω μια καθαρή θέση από τα Σκόπια». Στην ερώτηση: «Σύμφωνα με το σύνολό των ιδεών που παρουσιάσατε πρόσφατα, πως ξεχωρίζετε τους Έλληνες Μακεδόνες από τους ούτω ονομαζόμενους Μακεδόνες των Σκοπίων. Υπάρχει κάποια γραμμή στο σύνολο των ιδεών σας ότι υπάρχει μια απόλυτη διάκριση σ’ αυτά τα δυο;», έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Αντιπροσωπεύω τα Ηνωμένα Έθνη σ’ αυτό το θέμα και ο ΟΗΕ είναι ένας Οργανισμός εθνών. Και αυτό με το οποίο ασχολούμαστε τώρα είναι θέμα ονόματος που σχετίζεται ένα εθνικό κράτος και δεν ασχολούμαστε με την εθνικότητα αυτή καθ’ αυτήν. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει εθνικότητα. Δεν ασχολούμαστε με εθνικές ταυτότητες ή ιστορικές ταυτότητες. Ασχολούμαστε με το όνομα του κράτους και δεν ασχολούμαστε σε μια διαπραγμάτευση για τις εθνικές ή άλλες προσωπικές ταυτότητες λαών». Όσο αφορά το επόμενο βήμα, είπε: «Είμαι σε επικοινωνία με τους συνομιλητές».

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΕΛΟΣ;

Στο 80% του συνολικού αριθμού των πρατηρίων υγρών καυσίμων δεν διατίθεται αμόλυβδη βενζίνη, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, εξαιτίας της απεργίας διαρκείας των τελωνειακών υπαλλήλων και της ζήτησης που προκλήθηκε, ενώ ουρές οχημάτων εξακολουθούν να σχηματίζονται έξω από τα πρατήρια που διαθέτουν, ακόμα, αμόλυβδη βενζίνη. Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τελωνειακών με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Αντ. Μπέζα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, κ.Αν. Πετρανίδης, μέχρι σήμερα το βράδυ θα είναι πιο έντονα τα προβλήματα στην αγορά. Όπως σημειώνουν οι πρατηριούχοι στα λοιπά προιόντα δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας αλλά αν συνεχιστεί η απεργία, ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα και για αυτά τα προιόντα. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Πετρανίδης, αναφέρει ότι οι εταιρείες εμπορίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τη ζήτηση επειδή είναι σε εξέλιξη η απεργία των τελωνειακών και τα διυλιστήρια και οι εταιρείες πετρελαιοειδών, ακόμα και αν έχουν εκτελωνισμένα προϊόντα, δεν μπορούν να τα εξάγουν, γιατί χρειάζεται η παρουσία τελωνειακών. Δεν μπορεί να ανοίξει η εγκατάσταση ή η αποθήκη πετρελαιοειδών για να παραδώσει καύσιμα, γιατί είναι τελωνειακά ελεγχόμενοι χώροι, κυριολεκτικά με σφραγίδα. Μόνο ο στρατός, η αστυνομία, η αεροπορία και τα νοσοκομεία, εξυπηρετούνται με την άδεια των τελωνειακών. Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών τροφίμων αναφέρουν πως ελλείψεις μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί αλλά αν συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών τότε από την ερχόμενη Δευτέρα οι διανομές και μεταφορές προϊόντων θα γίνονται με δυσκολία καθώς τα φορτηγά οχήματά τους δεν θα έχουν καύσιμα. Δηλώσεις Γ. Αλογοσκούφη "Δεν είναι δυνατόν ένας κλάδος καλοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων να επιχειρεί να κρατήσει όμηρο την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, επειδή θέλουν οι ίδιοι να διαχειρίζονται τον Ειδικό Λογαριασμό του επιδόματος, που εισπράττουν". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα αποτελέσματα των πρόσφατων άτυπων Συμβουλίων EUROGROUP και ECOFIN, στη Νίκαια της Γαλλίας. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, ενσωματώνονται οι ειδικοί λογαριασμοί στον κρατικό Προϋπολογισμό για λόγους διασφάλισης της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά. "Με την ενσωμάτωση αυτή, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μην καταβάλλονται τα θεσμοθετημένα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους", υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης. Δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος αφού ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από την απεργία των τελωνειακών υπάρχουν και είναι σημαντικές, κάλεσε τους συμμετέχοντες να αναλογιστούν τη ζημιά που προκαλούν με αυτή την ενέργειά τους. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις και τη διαφορετική άποψη και δήλωσε πως τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε οι επιπτώσεις να μην είναι εις βάρος της οικονομίας. Σε ό, τι αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει κάτι περισσότερο και αφού συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς, και αν έχει κάτι να προσθέσει, θα το πει αύριο.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΜΑΚΑΙΗΝ

Το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας θα πραγματοποιηθεί, παρά την απόφαση του Τζον Μακέιν να παγώσει την προεκλογική εκστρατεία του προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. "Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τηλεοπτική μονομαχία και αναμένουμε ότι η συζήτηση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί", ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο. Η επιτροπή που είναι εξάλλου υπεύθυνη για τον προγραμματισμό των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των υποψηφίων, ανακοίνωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την προετοιμασία της μονομαχίας που θα γίνει την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ