Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

OI AMEΡΙΚΑΝΟΙ ΦΤΑΙΝΕ.......


Ο Πούτιν δήλωσε, οτι οι Αμερικάνοι στήσανε την παγκόσμια οικονομική κρίση και είπε οτι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα των λαμογιών της WALL STREET.

ΞΑΝΑ......ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ


Σε φάρσα εις βάρος του ΝΑΤΟ έχει η εξελιχθεί η δήθεν αποχώρηση των Ρώσων από την Γεωργία. Όλο αποχωρούν και όλο είναι μέσα.

Για μιά ακόμη φορά αποδείχθηκε οτι στον Πούτιν πουτινιές δεν περνάνε.

ΣΑΡΚΟΖΙ: ΚΑΚΩΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ν. ΟΣΕΤΙΑ


Ο κ. Σαρκοζί αναγνώρισε οτι κακώς επιτέθηκε η Γεωργία στην Ν. Οσετία. Καλά που το κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι. Παρά λίγο να πάμε σε παγκόσμιο πόλεμο.

TO ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΡΩΣΙΚΟ PROGRESS ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ


Το ρωσικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο PROGRESS έφθασε στο διεθνή διαστημικό σταθμό με προμήθειες για τους αστροναύτες. Ο τύπος αυτός του διαστημοπλοίου θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για τρία ακόμη χρόνια.

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ


Μέχρι το 2020 οι Κινέζοι σκοπεύουν να πάνε στη Σελήνη και να θέσουν σε τροχιά το δικό τους διαστημικό σταθμό.

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ


Τελικά η ..... απόσυρση των Ρώσων απο τη Γεωργία έχει γίνει σήριαλ. Απο ότι φαίνεται, η Ρωσία δεν επιτρέπει στον γεωργιανό στρατό να πλησιάσει στη Ν. Οσετία, έχοντας δημιουργήσει μία ουδέτερη ζώνη την οποία υποτίθεται θα αναθέσει σε παρατηρητές της Ε.Ε. που άρχισαν μεν να έρχονται, αλλά άοπλοι και χωρίς εξουσίες.

ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μια νέα υπηρεσία προς τις τράπεζες που θα συμβάλει στην προσπάθεια που ήδη κάνουν για εξατομικευμένη τιμολόγηση και στους πελάτες της λιανικής τραπεζικής (μέσω ομαδοποίησης τους σε κατηγορίες), προς όφελος των συνεπών πελατών, ετοιμάζει η εταιρία Τειρεσίας ΑΕ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Γιάννης Μούργελας σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ).Ο κ.Μούργελας αναφέρεται επίσης σε ένα ακόμη Αρχείο που διατηρεί η Τειρεσίας ΑΕ, που δεν είναι ακόμα γνωστό στο ευρύ κοινό και συγκεκριμένα στο Αρχείο Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων. Στο Αρχείο αυτό καταχωρούνται στοιχεία για ταυτότητες που έχουν κλαπεί ή χαθεί, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι τους να αποφεύγουν όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που προκύπτουν από ενδεχόμενη δόλια χρήση τους.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού για τους πολίτες που συμπεριλαμβάνονται στην καλούμενη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία (Αρχείο Οικονομικής Συμπεριφοράς) ο κ. Μούργελας επισημαίνει ότι η τελική απόφαση απόκειται αποκλειστικά στην κάθε τράπεζα, που θα κρίνει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει από την Τειρεσίας καθώς και τα δικά της στοιχεία αλλά και την πολιτική της, εάν θα δώσει ή όχι την συγκεκριμένη χορήγηση κάθε φορά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΗ εταιρία Τειρεσίας ΑΕ είναι περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό λόγω της καλούμενης "μαύρης λίστας", του Αρχείου Οικονομικής Συμπεριφοράς, που διατηρεί. Εάν ένας ιδιώτης συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό αρχείο, αυτόματα οι πόρτες των τραπεζών είναι κλειστές για αυτόν; Η Τειρεσίας ΑΕ εμπλέκεται στις σχετικές αποφάσεις;
Η εταιρία Τειρεσίας είναι μια διατραπεζική εταιρία που διαχειρίζεται Αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, λειτουργώντας ως εργαλείο των τραπεζών και παρέχοντας σε αυτές πληροφόρηση για την φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών. Η ευθύνη της Τειρεσίας ΑΕ τελειώνει στο να δώσει ακριβή πληροφόρηση.
Η επεξεργασία της πληροφόρησης και η τελική απόφαση απόκειται στην κάθε τράπεζα, που θα κρίνει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει από την Τειρεσίας, καθώς και τα δικά της στοιχεία που διατηρεί, αλλά και την πολιτική της, εάν θα δώσει ή όχι την συγκεκριμένη χορήγηση κάθε φορά.
Ταυτόχρονα όμως η Τειρεσίας ΑΕ έχει δημιουργήσει το Αρχείο για τη Συγκέντρωση Κινδύνων που καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες φυσικών προσώπων καθώς και στην εξέλιξή τους στο χρόνο. Κατά πόσο αυτό το αρχείο έχει πλέον καταστεί λειτουργικό εργαλείο για τις τράπεζες;
Το Αρχείο αυτό ξεκίνησε το 2003 για την καταναλωτική πίστη και το 2005 για την στεγαστική πίστη, με στόχο την εξακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας, δηλαδή την έκθεση του κάθε ανθρώπου σε πιστωτικούς κινδύνους.
Το Αρχείο έχει πλέον μια ικανοποιητική πληρότητα και μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των τραπεζών, συνεχίζει όμως να υπάρχει ένα πρόβλημα αναφορικά με την τροφοδότησή του με τα δεδομένα που αφορούν σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων πριν το 2005 και πιστωτικών καρτών πριν το 2003, καθώς δεν έχουν καταχωρηθεί στο Αρχείο. Υπάρχει μια συζήτηση για την επίλυση του θέματος αυτού και με την κυβέρνηση, κυρίως όμως με την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς αυτά τα στοιχεία είναι πολύτιμα δεδομένα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας κάτι που είναι πλέον ζητούμενο για το τραπεζικό σύστημα κάτω από τους αυστηρούς κανόνες εποπτείας της Βασιλείας ΙΙ.
Πολύ χρήσιμο για τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες είναι και το αρχείο Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων που διατηρεί η Τειρεσίας ΑΕ. Κατά πόσο είναι γνωστή η υπηρεσία αυτή στο ευρύ κοινό;
Το Αρχείο αυτό έγινε επειδή διαπιστώθηκε ότι πολίτες που έχουν πέσει θύματα κλοπής ή έχουν χάσει την ταυτότητά τους έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς αυτός που την έχει κλέψει απευθύνεται στο τραπεζικό σύστημα και παίρνει επιταγές, πιστωτικές κάρτες ή ακόμη και δάνειο στο όνομα του κατόχου της ταυτότητας.
Το Αρχείο αυτό αποδείχτηκε στην πράξη εξαιρετικά ωφέλιμο, εάν ληφθεί υπόψη ότι μόνον το 2007 εμφανίστηκαν στο τραπεζικό σύστημα για να κάνουν συναλλαγές 15.000 κλεμμένες ταυτότητες. Και βεβαίως οι συναλλαγές αυτές δεν έγιναν με αποτέλεσμα 15.000 συμπολίτες μας να αποφύγουν τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες.Οι πολίτες που χάνουν την ταυτότητα τους θα πρέπει να την δηλώνουν άμεσα στα Γραφεία της Τειρεσίας, είτε με αυτοπρόσωπη εμφάνιση είτε με επιστολή ή ακόμη και με τηλεγράφημα προκειμένου να καταχωρείται άμεσα στο σύστημα και να αποφεύγονται παράνομες συναλλαγές στις τράπεζες.
Πριν μερικούς μήνες ανακοινώσατε μία νέα υπηρεσία που θα προσφέρει τη δυνατότητα στις τράπεζες να έχουν έτοιμο το πιστοληπτικό προφίλ των δανειοληπτών Η υπηρεσία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν στην εξατομίκευση της τιμολόγησης ακόμη και σε πελάτες λιανικής τραπεζικής. Σε πιο στάδιο βρίσκεται η σχετική διαδικασία;
Είναι ένα σύστημα "credit scoring", όπως λέγεται διεθνώς, ή πιστοληπτικής διαβάθμισης, όπως ονομάζεται στην Ελλάδα. Η Τειρεσίας ΑΕ με βάση όλα τα δεδομένα που έχει για κάθε συναλλασσόμενο με το τραπεζικό σύστημα, με την χρήση συγκεκριμένου στατιστικού μοντέλού, το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο και προσαρμόζεται στις συνθήκες της αγοράς και στο περιεχόμενο του Αρχείου, καταλήγει σε δύο στοιχεία: Ένα ποσοστό που δείχνει την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του συναλλασσόμενου απέναντι στο τραπεζικό σύστημα καθώς και την πιστοληπτική βαθμολόγηση του συναλλασσόμενου.
Οι τράπεζες θα μπορούν χρησιμοποιώντας τα δύο αυτά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις δικές τους εσωτερικές αξιολογήσεις της πελατείας τους, να αποφασίζουν εάν θα προχωρήσουν στην χορήγηση ενός δανείου ή μιας πίστωσης.
Η υπηρεσία αυτή θα συμβάλει ώστε οι τράπεζες να αποκτήσουν πιο εύκολα τη δυνατότητα κατηγοριοποίησης των πελατών της λιανικής τραπεζικής, επιβραβεύοντας του συνεπείς πελάτες με καλύτερη τιμολόγηση, σε σχέση με τους ασυνεπείς και τους κακοπληρωτές.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΣΤΙΣ 100.000 ΕΥΡΩ Η ΕΓΓΥΗΣΗ

Στις 100.000 ευρώ προτίθεται να αυξήσει τη νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων η Ελλάδα, για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους, έναντι 50.000 ευρώ που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin."Προτιθέμεθα άμεσα, μάλιστα πολύ σύντομα σκοπεύουμε να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή, να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας. Σημείωσε, ακόμη ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Είναι μία πολιτική δέσμευση, την οποία ρητά έχουμε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης.
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οι 27 Υπουργοί κατέληξαν ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ορθής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα. "Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε συστηματικό κίνδυνο και δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ακεραιότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατεύσουμε τις καταθέσεις των ιδιωτών αποταμιευτών", δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης.
Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι οι αρχές της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε καθημερινή επαφή, μέσω της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, έτσι ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διασφαλίσουν μία συνεκτική και συντονισμένη απάντηση στην τρέχουσα κρίση. Ανέφερε, ακόμη ότι το Συμβούλιο καλωσορίζει τις δράσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Τράπεζες για την εξασφάλιση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη.
Ωστόσο, ο Γ. Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι το Συμβούλιο προτρέπει τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να έχουν πλήρη διαφάνεια, ενώ οι αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές αρχές θα παρακολουθούν στενά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στον τομέα αυτό. Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, σε άλλες χώρες μέλη.
Εξάλλου, ο υπουργός οικονομίας σημείωσε τη σημασία του εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών λογιστικών κανόνων που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ο Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε ικανοποιημένος για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δρα άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και να επιδεικνύει ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις.
Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες. Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη διαπίστωση ότι το 2007 η Ελλάδα εμφάνισε έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%, ο Γ. Αλογσκούφης απάντησε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα, δεδομένου ότι από το 2007 και μετά η Ελλάδα τηρεί και θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που υπέχει από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Καταλήγοντας, ο υπουργός συνόψισε τα κρίσιμα σημεία της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι κρατικές παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να έχουν προσωπικό χαρακτήρα και να μεριμνούν για τη διασφάλιση των συμφερόντων των φορολογουμένων. Σημείωσε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να επιφέρουν αλλαγή της διοίκησης σε τράπεζες που δεν διοικούνται με τον ορθό τρόπο, αλλά και να παρεμβαίνουν στις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών τους. Ανέφερε, τέλος, ότι οι μέτοχοι θα υφίστανται τις επιπτώσεις της κρατικής παρέμβασης, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο συνέδριο του Κόμματος θα παρουσιάσει αύριο η κ.Αλέκα Παπαρήγα. "Οι εξαγγελίες της ΕΕ, της κυβέρνησης και οι θέσεις των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου για κρατική εγγύηση των καταθέσεων σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν την προστασία της λαϊκής οικογένειας, είτε χρωστάει, είτε έχει μικρές καταθέσεις" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αύξηση του ορίου της κρατικής εγγύησης των καταθέσεων από τα 20.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ δεν γίνεται για να προστατευτούν οι καταθέσεις των μεσαίων στρωμάτων. Είναι ρυθμίσεις που εντάσσονται στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μεταφέροντας το κόστος στα λαϊκά στρώματα, αφού εκείνα είναι που θα φορτωθούν νέα φορολογικά βάρη και άλλα αντιλαϊκά μέτρα. "Τα κρισιακά φαινόμενα που ήδη σημαδεύουν τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ δεν πρόκειται να «μαλακώσουν» την αντεργατική πολιτική της. Αντίθετα θα γίνει πιο επιθετική προς τους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα, οξύνοντας ταυτόχρονα τις αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της. Ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουν τα λαϊκά στρώματα το εισόδημά τους, τις όποιες αποταμιεύσεις τους από την κρίση και την πολιτική διαχείρισης, είναι η ανυπακοή και η απειθαρχία στην ΕΕ, η αντιμονοπωλιακή τους συμμαχία και η πάλη για την κοινωνικοποίηση όλων των τραπεζών και των μονοπωλίων, για λαϊκή εξουσία και οικονομία" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ

Αντιμέτωπα με έναν πραγματικό κατακλυσμό βρίσκονται σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς όλοι οι δείκτες υποχωρούν κατακόρυφα, καθώς οι επενδυτές μάλλον βλέπουν με αδιαφορία τα όποια μέτρα ανακοινώνουν οι νομισματικές αρχές και οι κυβερνήσεις για τον έλεγχο της κατάστασης. Μετά την δραματική πτώση κατά 5,11% του Ντάου Τζόουνς και κατά 5,80% του Νάζντακ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τις χειρότερες απώλειες από την "μαύρη Δευτέρα" του 1987 έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει πτώση 9,38%. Η πτώση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και ξεπερνά--σε απώλειες μονάδων και ποσοστού--αυτήν την 12ης Σεπτεμβρίου 2001, της επομένης των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, όταν ο Nikkei είχε υποχωρήσει κατά 692,11 δηλαδή 6,72%.υποχωρεί κατά 9,89% καταγράφοντας από τις χειρότερες απώλειες στην ιστορία του. Την ιδια ώρα ,το δολάριο έπεσδε κάτω από τα 100 γεν για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες-στα 99,88 γεν-λόγω της οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Τζακάρτα, η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο ανεστάλη επ` αόριστον καθώς ο βασικός δείκτης υποχωρούσε κατά 10,38%. Καταστροφικές είναι και οι συνέπειες της κρίσης στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Το Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε στις 08.30 (ώρα Ελλάδος) κατά 5,55%,το χρηματιστήριο της Σεούλ 4,80%, του Σίδνεϊ κατά 4,97%, της Σανγκάης 3,08%, της Σιγκαπούρης 4,98%, της Βομβάης 5,50%,της Μπανγκόκ 5,62%, της Ταϊπέι 5,30%, της Μανίλα 4,80%, της Κουάλα Λουμπούρ 2,19% και της Νέας Ζηλανδίας 1,90%. Η τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη σήμερα για 16η συνεχόμενη φορά διοχετεύοντας στην αγορά 2.100 δισεκατομμύρια γεν (15,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η τράπεζα της Αυστραλίας από την πλευρά της διοχέτευσε 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια στις εμπορικές τράπεζες. Το Micex, το ένα από τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας, υποχωρούσε κατά 12,52% κατά τις πρώτες σημερινές συναλλαγές, έπειτα από την πτώση κατά 9,38% του δείκτη Nikkei στο Τόκιο.Το RTS, το κυριότερο χρηματιστήριο της Μόσχας, υποχώρησε κατά 8,65% κατά την έναρξη των συναλλαγών.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Δύσκολη είναι η μέρα σήμερα για το επιβατικό κοινό, καθώς οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γίνουν μετ΄ εμποδίων, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για ορισμένες ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ, η Ολυμπιακή και τα ΕΛΤΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε αυτές τις συγκεκριμένες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας. Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ειδικότερα, τα τρένα του ΟΣΕ θα ακινητοποιηθούν για 24 ώρες, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην απεργία. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ θα εκτελεστούν μόνο τα δρομολόγια των λεγόμενων "Κοινωνικών Αναγκών", ενώ θα επηρεαστούν και ορισμένα δρομολόγια αύριο και την Πέμπτη. Πλήρως ακινητοποιημένοι για 24 ώρες θα παραμείνουν επίσης οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού. Στα υπόλοιπα ΜΜΜ και συγκεκριμένα, στον ΗΣΑΠ, στα Τρόλεϊ και στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Προβλήματα, όμως θα αντιμετωπίσουν και οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν σήμερα με την Ολυμπιακή, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτήν θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα να εκτελεστεί μόνο μία πτήση ανά προορισμό, στο εσωτερικό, και ανά χώρα στο εξωτερικό. Ήδη η Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι ματαιώνει 100 σκέλη πτήσεων για την προσεχή Τετάρτη. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν επίσης και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, οι οποίοι ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με το θέμα της πώλησης της θυγατρικής του Οργανισμού Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ. Παράλληλα, στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στον ΟΤΕ. Στάση εργασίας πραγματοποιεί και η ΕΣΗΕΑ από 13.00-15.00 Εξάλλου, τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 θα πραγματοποιηθεί στα δημόσια νοσοκομεία. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΣΟΚ

Για "πρωτοφανή κρίση" η οποία δεν οφείλεται στις επιτπώσεις της διεθνούς κρίσης, αλλά στον τρόπο διακυβέρνησης της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. «Μπροστά σε αυτή την κρίση, την κρίση θεσμών, την κρίση αξιοπιστίας, την κρίση που αγγίζει την τσέπη των πολιτών, μπροστά σε αυτή την κρίση οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους στο ΠΑΣΟΚ. Είναι η ώρα που προσβλέπουν στο δικό μας σχέδιο για έξοδο από την κρίση, στο σχέδιο που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ.Παπανδρέου. Η κυβέρνηση έχει χάσει την ουσιαστική εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και με το ζόρι διατηρεί την δεδηλωμένη στη Βουλή, ανέφερε και πρόσθεσε πως «βώνουμε μία παρωδία της κυβέρνησης, η οποία ευτελίζει την έννοια της δημοκρατικής διακυβέρνησης». Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να καλύψει τα προβλήματα, που δημιούργησε η πολιτική της,κάτω από το χαλί της διεθνούς κρίσης. Η χώρα, πρόσθεσε, βιώνει την πιο μεγάλη κρίση από την μεταπολίτευση, η οποία παράχθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και δεν έχει σχέση με την διεθνή οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει αγγίξει ακόμα τη μέση ελληνική οικογένεια. Αναφερόμενος, πάντως, στη διεθνή κρίση, ο κ. Παπανδρέου δεν αμφισβήτησε την πολιτική εγγύηση της κυβέρνησης για τις καταθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι θα στηρίξει και οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία πάρει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, όταν, όπως είπε, χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων ο πολλαπλασιασμός του εγγυημένου ποσού καταθέσεων των 20 χιλιάδων ευρώ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, την οποία απέδωσε σε πέντε παράγοντες: Πρώτον, στον εντοπισμό του χαρακτήρα της κρίσης από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν φοβήθηκε τις ευθύνες του και είπε τα πράγματα με το όνομά τους, να τελειώνει, όπως είπε, μια εποχή με τους υπουργούς να κάνουν δουλειές και ταυτόχρονα να δίνουν τηλεοπτικά μαθήματα φοροδιαφυγής, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει νέα φοροεπιδρομή. Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι ενώ θα έπρεπε να ήταν ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, είναι προϋπολογισμός φόρων και ανέχειας. Αφαιρεί αντί να προσθέτει εισοδήματα. Και αναρωτήθηκε πού πηγαίνουν τα χρήματα, όταν μειώνονται οι δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, μειώνονται οι δημόσιες επενδύσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις. Σημείωσε ότι η ηγεσία της κυβέρνησης παριστάνει την θυμωμένη, αλλά όχι με τους υπουργούς που πλουτίζουν, ή εκείνους που έφτιαξαν τα ομόλογα, εκείνους που ασχολήθηκαν με τις υποκλοπές, συντόνισαν την υπόθεση του Βατοπαιδίου και εκείνους που ξεπουλούν τις δημόσιες επιχειρήσεις. Είναι θυμωμένη, πρόσθεσε, με όσους διαμαρτύρονται για όλα αυτά και λένε δεν πάει άλλο. Η ηγεσία της κυβέρνησης παριστάνοντας τη θυμωμένη, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, λέει ότι δεν δέχεται πιέσεις, όταν πρόκειται για το επίδομα θέρμανσης, αλλά αποδέχεται τις πιέσεις για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ως δεύτερο παράγοντα ανέφερε την κατάθεση προτάσεων από το ΠΑΣΟΚ. Καταθέσαμε ,είπε, δέσμη μέτρων για τη στήριξη των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικά τάξεων. Τρίτος παράγοντας, πρόσθεσε, είναι η αξιοπιστία των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε, είπε, συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο. Ξέρουμε τους στόχους, ξέρουμε πού θα βρούμε τους πόρους και ποιους θα στηρίξουμε. Αυτοί είναι οι δικοί μας πολιτικοί στόχοι και επιλογές, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, επιλογή της οποίας είναι η παροχή ασυλίας στα καρτέλ της αγοράς, η αποσάθρωση της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας, το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων σε συγκεκριμένα συμφέροντα και η δραματική μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Τέταρτος παράγοντας, όπως ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, είναι η σιγουριά του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του βούληση. Είμαστε, τόνισε, αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και πρόσθεσε ότι ο λόγος μας δεν είναι προεκλογικές εξαγγελίες, είναι δεσμεύσεις. Ο πέμπτος παράγοντας, όπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου, είναι η βαθιά αίσθηση μιας κοινωνίας δικαίου, ένα ευνομούμενο κράτος που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα έχει τη βούληση να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να κρύψει τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική της κάτω από το χαλί της διεθνούς κρίσης. Όμως, πρόσθεσε, η διεθνής κρίση δεν φταίει για τα σκάνδαλα των υπουργών, δεν φταίει για την άνοδο των τιμών στην Ελλάδα περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν φταίει για τη μείωση των δαπανών στην παιδεία και στην υγεία. Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχασε την αξιοπιστία της και παραπαίει, ασχολούμενη με τα δικά της αδιέξοδα. Ακόμη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να βγει ο ελληνικός λαός αλώβητος από την οικονομική κρίση, αν αυτή χτυπήσει την πόρτα μας. Είναι, πρόσθεσε, εθνικό καθήκον για το ΠΑΣΟΚ μπροστά σε μία κρίση. Πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, να καθησυχάσουμε τους καταθέτες και επίσης δεν πρέπει να αφεθεί καμία τράπεζα να καταρρεύσει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και πέντε προτάσεις για την ενίσχυση το χρηματοπιστωτικού συστήματος. 1. Δημιουργία πλαισίου για την ενιαία λειτουργία όλων των εποπτικών αρχών. 2. Δημιουργία πλαισίου με ενιαίους κανόνες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. 3. Κύρωση από τη Βουλή για ενίσχυση της επιτροπής χρηματοοικονομικής σταθερότητας. 4. Πιο αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. 5. Δημιουργία πλαισίου εποπτείας για την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της προστασίας των καταθετών. Όλα αυτά, πρόσθεσε, πολύ σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου. Αναφερόμενος στο θέμα των ομολόγων, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι εάν δεν είχε αποκαλύψει την υπόθεση αυτή, σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα θα ήταν σε κατάρρευση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι χρειάζονται και πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, καθώς τον λογαριασμό δεν μπορούν να τον πληρώσουν οι απλοί πολίτες, Έλληνες, Ευρωπαίοι ή άλλοι. Δεν μπορούν, είπε, να φεύγουν οι μάνατζερ με δισεκατομμύρια στις τσέπες τους και να διευρύνεται η φτώχεια στον κόσμο. Είναι ώρα, πρόσθεσε, να διαμορφωθεί μια ευρύτατη προοδευτική φωνή στην Ευρώπη για την προώθηση αλλαγών. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ενίσχυσης του εποπτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των θεσμικών αλλαγών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ενός ανανεωμένου Συμφώνου Σταθερότητας. Είναι ώρα, πρόσθεσε, να ξεπεράσουμε τις φοβίες των συντηρητικών για μια πολιτική Ευρώπη, η οποία αν υπήρχε σήμερα θα μπορούσε να αντισταθεί αποτελεσματικά στην κρίση. Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να ρίξει τα βάρη και πάλι στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και απευθυνόμενος στους πολίτες τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δίπλα τους σε αυτό τον αγώνα και ότι μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξή του. Αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, ο κ.Παπανδρέου τόνισε η πολιτική ανατροπή που συντελείται στη χώρα είναι το αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης του κόσμου ότι η χώρα αξίζει μια καλύτερη πορεία. Για τη ΝΔ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψάχνει αποστάτες στο κόμμα αυτό, καθώς τους θεωρεί όλους συνυπεύθυνους. Απέναντι σε αυτούς, πρόσθεσε, και στα συμφέροντα που εκπροσωπούν, αγωνιζόμαστε γιατί θέλουμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη αλλά και από όλο το Κίνημα να είναι παρόντες παντού, πρωτοπόροι στους αγώνες για τα δικαιώματα των πολιτών και αυτό αποτελεί και προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική θα βρίσκει μπροστά της το ΠΑΣΟΚ. Ο αγώνας μας, πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου, είναι αγώνας για τη νίκη, για την αυτοδυναμία, ενώ υποσχέθηκε ότι ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει με ευρύτερες συναινέσεις. Και ζήτησε από τους βουλευτές του Κινήματος να σηκώσουν τα μανίκια για υπεύθυνη δουλειά.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

Θέματα του Υπουργείου Οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής που συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό στις 11.00. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Την άμεση προώθηση των νομοσχεδίων που προβλέπουν την εύρυθμη λειτουργία και τον έλεγχο της αγοράς, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην αγορά. Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του τόνισε ότι ζήτησε την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση της υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ζήτησε επίσης από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τη μέγιστη δυνατή εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και την εξάντληση της αυστηρότητας στις ποινές για τις βεβαιωμένες παραβάσεις σε θέματα αισχροκέρδειας. Πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, είπε ο κ. Καραμανλής. Ανέφερε ακόμη ότι ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης στην κατεύθυνση του ελέγχου της ακρίβειας και ζήτησε επιτάχυνση των κυβερνητικών δράσεων με μεγαλύτερη τόλμη και αποτελεσματικότητα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, έκανε λόγο για κλυδωνισμό οικονομιών και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός δέχεται έντονες πιέσεις. Τόνισε επίσης ότι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά, διευρύνουν την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά. "Ξέρω καλά, πολύ καλά, ότι οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και γενικά τα χαμηλά εισοδήματα τα φέρνουν πέρα δύσκολα", είπε ο κ. Καραμανλής. Χαρακτήρισε δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα την ακρίβεια και τόνισε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών στην αγορά από την οικονομική κρίση. Ο πρωθυπουργός θα κάνει κι άλλες αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε υπουργεία αιχμής για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στις 100000 ευρώη εγγύηση Στις 100.000 ευρώ προτίθεται να αυξήσει τη νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων η Ελλάδα, για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους, έναντι 50.000 ευρώ που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ, ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin. "Προτιθέμεθα άμεσα, μάλιστα πολύ σύντομα σκοπεύουμε να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή, να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας. Σημείωσε, ακόμη ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Είναι μία πολιτική δέσμευση, την οποία ρητά έχουμε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης. Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οι 27 Υπουργοί κατέληξαν ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ορθής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα. "Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε συστηματικό κίνδυνο και δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ακεραιότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατεύσουμε τις καταθέσεις των ιδιωτών αποταμιευτών", δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης. Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι οι αρχές της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε καθημερινή επαφή, μέσω της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, έτσι ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διασφαλίσουν μία συνεκτική και συντονισμένη απάντηση στην τρέχουσα κρίση. Ανέφερε, ακόμη ότι το Συμβούλιο καλωσορίζει τις δράσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Τράπεζες για την εξασφάλιση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο Γ. Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι το Συμβούλιο προτρέπει τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να έχουν πλήρη διαφάνεια, ενώ οι αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές αρχές θα παρακολουθούν στενά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στον τομέα αυτό. Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, σε άλλες χώρες μέλη. Εξάλλου, ο υπουργός οικονομίας σημείωσε τη σημασία του εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών λογιστικών κανόνων που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε ικανοποιημένος για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δρα άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και να επιδεικνύει ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις. Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες. Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη διαπίστωση ότι το 2007 η Ελλάδα εμφάνισε έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%, ο Γ. Αλογσκούφης απάντησε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα, δεδομένου ότι από το 2007 και μετά η Ελλάδα τηρεί και θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που υπέχει από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Καταλήγοντας, ο υπουργός συνόψισε τα κρίσιμα σημεία της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι κρατικές παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να έχουν προσωπικό χαρακτήρα και να μεριμνούν για τη διασφάλιση των συμφερόντων των φορολογουμένων. Σημείωσε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να επιφέρουν αλλαγή της διοίκησης σε τράπεζες που δεν διοικούνται με τον ορθό τρόπο, αλλά και να παρεμβαίνουν στις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών τους. Ανέφερε, τέλος, ότι οι μέτοχοι θα υφίστανται τις επιπτώσεις της κρατικής παρέμβασης, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία. Ε.Ε.: Στα 50.000 ευρώ το ελάχιστο όριο Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να υπερδιπλασιάσουν, από 20.000 σε τουλάχιστον 50.000, το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους, στο πρώτο κοινό και συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. "Συμφωνήσαμε ότι για αρχική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους όλα τα κράτη μέλη θα δώσουν εγγύηση για την προστασία των καταθέσεων των ιδιωτών για συνολικό ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ", υπογραμμίζεται σε κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ έπειτα από τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο. Στο κείμενο επισημαίνεται ωστόσο ότι "πολλά κράτη" της ΕΕ επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο, ανεβάζοντας το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών "σε τουλάχιστον 100.000 ευρώ". Η συμφωνία που επετεύχθη στο Λουξεμβούργο είναι λιγότερο φιλόδοξη από τον αρχικό στόχο που ήταν να αυξηθεί το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών στα 100.000 ευρώ για όλους. Όμως πολλές χώρες της ΕΕ, κυρίως νέα κράτη μελη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη, όπως και η Δανία ή η Φινλανδία, γνωστοποίησαν ότι ένα τέτοιο ποσό θα ήταν πολύ βαρύ για τους προϋπολογισμούς τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παρουσιάσει τις ερχόμενες ημέρες, έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 15 και 16 Οκτωβρίου, μια πρόταση νόμου που θα θέτει σε ισχύ τις αρχές που αποδέχθηκαν οι κυβερνήσεις.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ