Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008

ΣΤΙΣ 100.000 ΕΥΡΩ Η ΕΓΓΥΗΣΗ

Στις 100.000 ευρώ προτίθεται να αυξήσει τη νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων η Ελλάδα, για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους, έναντι 50.000 ευρώ που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin."Προτιθέμεθα άμεσα, μάλιστα πολύ σύντομα σκοπεύουμε να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή, να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας. Σημείωσε, ακόμη ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Είναι μία πολιτική δέσμευση, την οποία ρητά έχουμε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης.
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οι 27 Υπουργοί κατέληξαν ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ορθής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα. "Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε συστηματικό κίνδυνο και δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ακεραιότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατεύσουμε τις καταθέσεις των ιδιωτών αποταμιευτών", δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης.
Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι οι αρχές της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε καθημερινή επαφή, μέσω της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, έτσι ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διασφαλίσουν μία συνεκτική και συντονισμένη απάντηση στην τρέχουσα κρίση. Ανέφερε, ακόμη ότι το Συμβούλιο καλωσορίζει τις δράσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Τράπεζες για την εξασφάλιση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη.
Ωστόσο, ο Γ. Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι το Συμβούλιο προτρέπει τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να έχουν πλήρη διαφάνεια, ενώ οι αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές αρχές θα παρακολουθούν στενά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στον τομέα αυτό. Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, σε άλλες χώρες μέλη.
Εξάλλου, ο υπουργός οικονομίας σημείωσε τη σημασία του εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών λογιστικών κανόνων που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ο Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε ικανοποιημένος για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δρα άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και να επιδεικνύει ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις.
Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες. Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη διαπίστωση ότι το 2007 η Ελλάδα εμφάνισε έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%, ο Γ. Αλογσκούφης απάντησε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα, δεδομένου ότι από το 2007 και μετά η Ελλάδα τηρεί και θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που υπέχει από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Καταλήγοντας, ο υπουργός συνόψισε τα κρίσιμα σημεία της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι κρατικές παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να έχουν προσωπικό χαρακτήρα και να μεριμνούν για τη διασφάλιση των συμφερόντων των φορολογουμένων. Σημείωσε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να επιφέρουν αλλαγή της διοίκησης σε τράπεζες που δεν διοικούνται με τον ορθό τρόπο, αλλά και να παρεμβαίνουν στις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών τους. Ανέφερε, τέλος, ότι οι μέτοχοι θα υφίστανται τις επιπτώσεις της κρατικής παρέμβασης, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: