Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΙ...... ΑΚΟΥΕΙ Ο ΒΟΣΠΟΡΟΣ

Αν νομίζετε ότι … θορυβώδης είναι η ζωή σε μια μεγάλη πόλη, που να ήσασταν ψάρι στο Βόσπορο! Στο βυθό του στενού αυτού πορθμού που χωρίζει το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας από το ασιατικό της κομμάτι, συνδέοντας τη λεκάνη της Προποντίδας με τον Εύξεινο Πόντο, μια ομάδα Τούρκων επιστημόνων "χαρτογράφησε" το ηχητικό τοπίο και ανακάλυψε πως το επίπεδο θορύβου στα "σπλάχνα" του Βοσπόρου είναι 100 φορές υψηλότερο από ό,τι σε περιοχές χωρίς θόρυβο.
Ο Βόσπορος, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του project, καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Ταϊφούν Ακγκιούλ, "ακούει" ακόμη και τον παραγόμενο από τον άνθρωπο θόρυβο: τον ήχο που κάνουν τα αυτοκίνητα όταν διασχίζουν μια γέφυρα, το μυστρί των εργατών που δουλεύουν στα κατασκευαστικά έργα, τον θόρυβο της πόλης.
Ο Τούρκος καθηγητής και η ομάδα του "τρέχουν" εδώ και αρκετούς μήνες ένα πρόγραμμα, βασικός στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός μοντέλου θορύβων στο υποβρύχιο περιβάλλον του Βοσπόρου.
"Έχουμε συλλέξει ακουστικά στοιχεία από διάφορα (υποβρύχια) τμήματα του Βοσπόρου. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι το επίπεδο θορύβου στα "σπλάχνα" του Βοσπόρου είναι 100 φορές υψηλότερο από ό,τι σε κάποια περιοχή χωρίς θόρυβο" εξηγεί ο κ. Ακγκιούλ.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο Βόσπορος ακούει σχεδόν τα πάντα είτε αυτά προέρχονται από φυσικές πηγές θορύβου είτε από τον άνθρωπο. "Προσωπικά, δεν θα ήθελα να ήμουν ψάρι που ζει μέσα ή γύρω από το Βόσπορο", λέει χαρακτηριστικά ο Τούρκος καθηγητής.
"Η Μαύρη Θάλασσα, παρά το γεγονός ότι τροφοδοτείται από πολλούς ποταμούς, επειδή είναι μια κλειστή θάλασσα, θα είχε "πεθάνει". Ευτυχώς υπάρχει ο Βόσπορος, ένα σημαντικό πέρασμα του ζωικού κόσμου αυτής καθώς και σημαντικός θαλάσσιος εμπορικός κόμβος. Κατά συνέπεια, οι ακουστικές συνθήκες αυτού του σημαντικού "καναλιού" θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά", σημειώνει ο Τούρκος καθηγητής.
Για το σκοπό αυτό, με τη γενναιόδωρη συνεισφορά του TUBITAK-CAYDAK (Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας Τουρκίας- Ομάδα Περιβαλλοντικών, Ατμοσφαιρικών, Γήινων και Θαλάσσιων Ερευνών), υπό την επίβλεψη του κ. Ακγκιούλ, μια ομάδα ηλεκτρολόγων μηχανολόγων του Τμήματος Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας της Επικοινωνίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, σχεδίασαν και κατάρτισαν ένα σύστημα για τη συλλογή θορύβων σε υποβρύχιο περιβάλλον στα Στενά του Βοσπόρου.
Η συλλογή των θορύβων έχει ήδη γίνει και ο κ. Ακγκιούλ και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται τα στοιχεία προκειμένου να καταρτίσουν το τελικό μοντέλο θορύβων στο υποβρύχιο περιβάλλον του Βοσπόρου.
"Θεωρούμε ότι αυτό το ακουστικό περιβάλλον, στο βυθό του Βοσπόρου, ενδέχεται να είναι επιζήμιο για τη θαλάσσια ζωή. Ίσως σύντομα να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, μελετώντας το περιβάλλον αυτό, γιατί συγκεκριμένα είδη ψαριών παρουσιάζουν ραγδαία μείωση την τελευταία δεκαετία" σημειώνει ο κ. Ακγκιούλ, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν και κάποια προληπτικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στο Βόσπορο.
"Θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη επ' αυτού […] Δυστυχώς, στο τέλος του έτους τελειώνει η δική μας χρηματοδότηση. Ωστόσο, με το τέλος του προγράμματος ξεκινά κατ' ουσίαν και η πραγματική έρευνα. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, περισσότερο χρόνο και περισσότερους επενδυτές" επισημαίνει ο κ. Ακγκιούλ, απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας σε επιστήμονες από την Τουρκία και το εξωτερικό.
--------------------------------------
Μύθοι και θρύλοι για το Βόσπορο
--------------------------------------
Μύθοι και θρύλοι "δένουν" την ιστορία του Βοσπόρου ανά τους αιώνες. Οι ακτές των στενών του Βοσπόρου είναι πυκνοκατοικημένες, καθώς τον αγκαλιάζει η Κωνσταντινούπολη των 11 εκατομμυρίων, με τα περίχωρά της.
Το όνομά του (Βόσπορος), σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, σημαίνει πέρασμα βοδιού (βους + πόρος) και συνδέεται με τον ελληνικό μύθο της Ιούς και του ταξιδιού της, μετά τη μετατροπή της σε βόδι από το Δία για την προστασία της.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι το όνομα του Βοσπόρου ενδέχεται να προήλθε από τους "βοείους ασκούς" που χρησιμοποιούσαν οι Θράκες για να τον διασχίσουν, ενώ στη μυθολογία αναφέρεται ότι επιπλέοντες βράχοι συνέθλιβαν κάποτε κάθε πλοίο που προσπαθούσε να διαβεί το Βόσπορο, έως ότου ο ήρωας Ιάσων πέρασε με πονηριά, οπότε οι βράχοι σταθεροποιήθηκαν, και επετεύχθη η πρόσβαση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.

ΠΗΓΗ ΑΝΑ ΜΡΑ


3 σχόλια:

Nikolas είπε...

Ετσι οπως παμε, (οικολογικα), ο Βοσπορος, μαλλον βορβορος θα καταληξη και το μονο που θα ακουμε απο τον βυθο, θαναι ο κακος μας ο καιρος!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ ΤΙ ΑΚΟΥΕΙ... ΤΟ ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

epeidi o kairos gar eggys aderfia se ligo o vosporos mas tha akouei tis tourbines apo ta ypovrihia tou ellinikou polemikou naytikou kai....tis kampanes apo tin agia sofia...fygameeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee