Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

ΕΚΡΑΝΟΠΛΑΝΑ


Η περίεργη ρώσικη κατασκευή εκμεταλλεύεται για να πετάει το ίδιο φαινόμενο που εκμεταλλεύονται και οι γλάροι για να πετάνε λίγους πόντους πάνω από την θάλασσα.
Τι ρόλο θα παίξουν άραγε τώρα που ο στόλος του ΝΑΤΟ μπήκε στον Εύξεινο Πόντο;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

an8rwpoi einai autoi?
giati emena den mou moiazoun...

Ανώνυμος είπε...

εγώ τα ξέρω ως πλοία τύπου επιφανείας

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά, το κεφάλι του δεν μοιάζει για ανθρώπινο. Πάντως μπορεί να μη το εντοπίζουν τα ραντάρ αλλά με τέτοιο κυματισμό που αφήνει πίσω του θα το βλέπουν με τα κυάλια από πολύ μακριά.

Ανώνυμος είπε...

Ο κοντός πολύ θα ήθελε να τα δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες.

Ανώνυμος είπε...

Το youtube έχει δυο πιο ενδιαφέρουσα βιντεάκια – Russian mysterious Ekranoplanes part 1 & 2. Σύμφωνα μ’ ένα ρωσικό ντοκιμαντέρ το εκρανοπλάνο που βλέπουμε στο βίντεο ήταν το μόνο που φτιάχτηκε και δεν βγήκε σε μαζική παραγωγή. Μαζικά επί της Σοβιετικής Ένωσης βγήκαν το μεταγωγικό «Ορλιόνοκ» (αετόπουλο) – στην wikipedia περιγράφεται υπό το όνομα A-90 Orlyonok – και πολεμικό «Λουν» (κιρκινέζι), στην wikipedia – Lun-class ekranoplan. Το «Ορλιόνοκ» μπορεί να μεταφέρει 140 εξοπλισμένους πεζοναύτες ή δυο ΤΟΜΠ με τα πλήρωματά τους και να τους πηγαίνει σ’ απόσταση έως και 1 500 χιλιόμετρα έξω από την ακτή με ταχύτητα 450 χ/ω, απογειώνεται με κύματα ύψους έως 2 μέτρων, είναι εύκολο στο πιλοτάρισμα και σχεδόν μην ανιχνεύσιμο από τα ραντάρ. Το «Λουν» φέρει πάνω του 6 υπερηχητικούς πυραύλους και μπορεί να κινείται ακόμα και με 6-7 μποφόρ, το εκρανοπλάνο αυτό προορίζεται για υποστήριξη πλοίων σε σχετικά μικρές περιοχές ύδατος, όπως, για παράδειγμα, η Βαλτική, η Μαύρη και η Μεσόγειος θάλασσα. Το NATO εργάζεται εντατικά για την ανάπτυξη παρόμοιων μηχανών.