Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Μπους για την διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης εξ αιτίας δανείων υψηλού ρίσκου και άλλων προβλημάτων. Η ψηφοφορία έληξε με 74 ψήφους υπέρ και 25 κατά. Το νομοσχέδιο αναπέμπεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επαναψήφιση. Η τύχη του θεωρείται αβέβαιη, καθώς οι βουλευτές απέρριψαν την προηγούμενη εκδοχή του την Δευτέρα, προκαλώντας πανικό στις αγορές και "απογοήτευση" στον πρόεδρο Τζωρτζ Ου. Μπους. "Είμαι πολύ ευτυχής όσον αφορά την αποψινή ψηφοφορία", δήλωση ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Χάρυ Ρηντ. Οι Μπαράκ Ομπάμα και Τζων ΜακΚέην, που επέστρεψαν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να λάβουν μέρος στην διαδικασία της ψηφοφορίας, τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου δαπάνησης 700 δις δολαρίων για την αποτροπή της "κατάρρευσης της αμερικανικής οικονομίας", κατά την τοποθέτηση αρκετών οικονομικών αναλυτών. Ο Τζόρτζ Μπους χαιρέτισε την υπερψήφιση του σχεδίου του από τη Γερουσία και κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να την μιμηθεί. "Με τις βελτιώσεις που έκανε η Γερουσία, πιστεύω ότι τα μέλη και των δύο κομμάτων στη Βουλή μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο", ανέφερε ο Μπους σε γραπτό ανακοινωθέν του. "Ο Αμερικανικός λαός αναμένει --και η οικονομία μας απαιτεί-- η Βουλή να εγκρίνει αυτό το καλό νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα και να το στείλει στο γραφείο μου" (προς κύρωση), πρόσθεσε. "Ο νόμος που ενέκρινε η Γερουσία είναι θεμελιώδης για την οικονομική ασφάλεια κάθε Αμερικανού", κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σχέδιο διάσωσης ευρωπαϊκών τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε με απόφασή της στις Βρυξέλλες το σχέδιο διάσωσης της βρετανικής τράπεζας «Μπράντφορτ εντ Μπίνγκλεϊ» ενώ αναφερόμενη στη μερική κρατικοποίηση του βελγοολλανδικού ομίλου «Φορτίς» σημείωσε πως δεν αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα σε ότι αφορά τη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού. Παρουσιάζοντας τη θέση της Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη, η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Νίλι Κρούς τόνισε πως σε ότι αφορά το γαλλοβελγικό όμιλο «Ντέξια» θα υπάρξει επείγουσα εξέταση από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες σχετικά με τις πιθανές κρατικές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί. Η κοινοτική επίτροπος ανέφερε ακόμη πως και στις τρεις περιπτώσεις ήταν ενήμερη για τις προθέσεις των αρμόδιων αρχών και πως η ίδια συνεργάστηκε με τις ενδιαφερόμενες χώρες για τα υπό διαπραγμάτευση σχέδια διάσωσης. Παράλληλα, τόνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ιρλανδικές αρχές για τις εγγυήσεις των καταθέσεων σε έξι τράπεζες αλλά και με τις γερμανικές αρχές για τη διάσωση της τράπεζας «Χάϊπο Ριλ Εστέϊτ». Η Ν. Κρούς ζήτησε ακόμη από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να μην προχωρούν σε μονομερή μέτρα αλλά να είναι σε επαφή και να ενημερώνουν για τις κινήσεις τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κοινοτική επίτροπος δεσμεύτηκε επίσης ότι οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων θα εφαρμόζονται «με ταχύτητα, ευελιξία και υπευθυνότητα». Εξάλλου, κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε να δοθεί, σε προσωρινή βάση, η δυνατότητα στη Ν. Κρους να λαμβάνει αποφάσεις για τις βοήθειες που χορηγούνται σε τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρίς να απαιτείται, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου του Κολλεγίου των κοινοτικών επιτρόπων. Η απόφαση ελήφθη ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στον τρόπο αντίδρασης της Επιτροπής. Η Ν. Κρους διευκρίνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τους αρμόδιους επιτρόπους για την εσωτερική αγορά Τσάρλι Μακ Κρίβι και για τις οικονομικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κρίση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ περί των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών, μια πρωτοβουλία που όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της αποσκοπεί στην ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη, τον περιορισμό της έκθεσης σε κινδύνους και τη βελτίωση της εποπτείας των τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα τίθενται περιορισμοί όσον αφορά το ανώτατο ύψος των δανείων που θα μπορούν να χορηγούν οι τράπεζες σε ένα δεδομένο δανειολήπτη, ενώ οι εθνικές εποπτικές αρχές θα έχουν μια καλύτερη συνολική εικόνα των δραστηριοτήτων των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων. Η πρόταση αυτή, με την οποία τροποποιούνται οι υφιστάμενες οδηγίες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, είναι αποτέλεσμα εκτενών διαβουλεύσεων με διεθνείς εταίρους, τα κράτη μέλη και τον τραπεζικό κλάδο και θα τεθεί προς εξέταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών. Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών Τσάρκι Μακ Κρίβι δήλωσε χθες τα εξής: «Αυτοί οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τα θεμέλια του κανονιστικού πλαισίου για τις τράπεζες της ΕΕ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πιστεύω ότι αποτελούν μια συνετή απάντηση ανάλογη προς το μέγεθος των αναταράξεων που συγκλονίζουν σήμερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ένα υγιές και σταθερό τραπεζικό σύστημα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυστηρούς βασικούς κανόνες, διαφάνεια και σύνεση.»

Δηλώσεις Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο χαιρέτισε χθες από τις Βρυξέλλες την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τονώσει τη ρευστότητα στην Ευρώπη, τόνισε όμως ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η τόνωση της αξιοπιστίας του τραπεζικόυ συστήματος στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων στην ΕΕ είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν το Σάβατο στο Παρίσι στη συνάντηση κορυφής των τεσσάρων ισχυροτέρων οικονομικώς χωρών που έχει συγκαλέσει ο Νικολά Σαρκοζί. Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί καλύτερο και αυξημένο συντονισμό των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής ο οποίος σημείωσε ακόμη την αναγκη εκσυγχρονισμού και αύξησης της διαφάνειας στους λογιστικούς κανόνες των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: