Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2008

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του Υπουργείου Μεταφορών, για την ειδική εκκαθάριση της Ολυμπιακής. Θα ακολουθήσει η νομοθετική ρύθμιση για το μέλλον των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των εργαζομένων φτάνει το ένα δις 166 εκατομμύρια ευρώ.
Πορεία από τα γραφεία της ΟΑ στην Λεωφόρο Συγγρού προς την Βουλή, πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αυτή τη φορά κάτω από την ομπρέλα και την κάλυψη της ΓΣΕΕ.
Αντίθετα, οι πιλότοι αποφάσισαν να προσέλθουν σε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών η οποία θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και από το περιεχόμενό της θα αποφασιστεί αν θα προσέλθουν ή όχι στο διάλογο για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.
Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ για τις 8 Οκτωβρίου, καθώς και 24ωρη πανελλαδική για τις 21 ή 22 Οκτωβρίου.
Με τις κινητοποιήσεις αυτές τα συνδικάτα αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, αλλά και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, όπως, επίσης και την τροπολογία για την κατάργηση της αποζημίωσης σε όσους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ απολυθούν.
Τη Δευτέρα, 6/10, η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ θα προσδιορίσει τις ημερομηνίες των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ.
Στο μεταξύ, στη φάση υλοποίησής του μπαίνει σύντομα το σχέδιο μετεξέλιξης της Ολυμπιακής. Ήδη δημοσιεύθηκαν σε τρεις εφημερίδες οι προκηρύξεις με τις οποίες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και εκδηλώσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το κατ' αρχήν ενδιαφέρον τους για τις τρεις εταιρείες, του πτητικού έργου, της επίγειας εξυπηρέτησης και της τεχνικής βάσης.
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής για διάλογο, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα που τους αφορούν και να γίνουν πιθανές βελτιώσεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, ότι η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή αφορά ουσιαστικά μόνο την Ολυμπιακή και όχι άλλες ΔΕΚΟ, όπως διατείνονται ορισμένοι. Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους πιλότους και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την πλειοψηφία των συνδικαλιστών. Σημείωσε επίσης πως ένα από τα προβλήματα των εργαζομένων είναι ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως αμέσως μετά το κλείσιμο της Ολυμπιακής και την αποδέσμευσή τους από την εταιρεία, αν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά αμέσως στις ΔΕΚΟ, ή στη δημόσια εταιρεία που έχουνε επιλέξει. Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε επίσης ότι η ολοκλήρωση της μετάβασης της Ολυμπιακής στο νέο σχήμα, έχει προσδιοριστεί για τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο από τώρα, σε σύντομο χρονικά διάστημα, θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο στο Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο θα βοηθά ακριβώς τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής οι οποίοι θέλουν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή σε άλλες ΔΕΚΟ. Και επίσης θα γίνει κάθε προσπάθεια να γίνει πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: